Jakiś czas temu przepis ten dostałam od
znajomej, trochę go zmieniłam i tak powstała wersja którą dzisiaj przedstawiam.
Sos można wykorzystywać na wiele sposobów, podobnie jak ketchup, do
mięs, sałatek itd.
Składniki:
- 3 kg czerwonej papryki
- 400 gram cukru
- 80 gram soli
- ½ l oliwy
- 1 ½ szklanki octu
- 600 gram przecieru pomidorowego
- 4 główki czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu cayen
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- Kilka listków laurowych
Wykonanie:
Paprykę myjemy,
usuwamy gniazda nasienne i mielimy maszynką do mięsa, ( o najmniejszych
otworach ). Do zmielonej papryki dodajemy sól, cukier, oliwę, pieprz cayen,
pieprz czarny, liść laurowy. Gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy ocet,
przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy 10 minut.
Gorący sos wlewamy do słoików, zamykamy i gotowe. SMACZNEGO.
1 komentarze:
Hehs:)
Ajvar - naprzód trza paprykę ( po oczyszczeniu) połechtać pędzelkiem, smarując oliwą. I ogrzewać w piekarniku przez dobre 40 minut. A później skórę zdjąc i czynić kolejne działąnia - któe to opisałaś powyżej.
Pozdrawiam ciepło.
Prześlij komentarz