Recent Posts

czwartek, 9 października 2014

Klasyczne śledzie w śmietanie

Ulubione śledzie w mojej rodzinie. Idealne połączenie prostoty i dobrego smaku. Nic dodać nic ująć. A podane z ziemniakami gotowanymi w mundurkach, to już rewelacja.


Składniki:
  • Śledzie solone w oleju lub dobrej jakości  solone płaty bez skóry
  • Śmietana kwaśna 12 % lub 18 %
  • Śmietana słodka 12 % lub 18 %
  • Cebula
  • Jabłka
  • Pieprz



Wykonanie:


W zależności od tego jakie słone są śledzie, to je moczymy w wodzie lub też nie. Na ogół jednak moczymy śledzie około 1 godziny. Odsączone śledzie kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski. Jabłka obieramy ( ilość uzależniona od ilości śledzi, nie mniej jednak dwa ) i ścieramy na tarce o dużych oczach, wlewamy śmietany 1:1( robimy to teraz gdyż jabłka szybko ciemnieją ). Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do śledzi. Całość przyprawiamy tylko pieprzem. Mieszamy. Warto pozostawić tak przygotowane śledzie na około 1 godziny, aby smaki się połączyły. Najlepiej podawać z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. SMACZNEGO.

3 komentarze:

zuzanna szałach pisze...

SUPER! CHĘTNIE SKORZYSTAM Z PRZEPISU .ZAPRASZAM NA PLACUSZKI Z CUKINII :POZDRAWIAM
http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/07/co-mozna-przyrzadzic-z.html

Anonimowy pisze...

zetrzyj do tego ze 4 ogórki konserwowe i wsyp do tego wszystkiego sporo koperku dopiero bedzie cacy

Ewa Górska pisze...

Na pewno pycha, chociaż moja rodzina jest w przypadku śledzi bardzo konserwatywna :)

Prześlij komentarz