W mojej rodzinie jeden z ulubionych dodatków do obiadu, szczególnie przez dzieci. Gdy zapytałam córkę co chciałaby na obiad kiedy przyjedzie do domu, otrzymałam odpowiedź: marchewkę z groszkiem. I tak też się
stało. Dzisiaj więc prezentuję zamówioną marchewkę z groszkiem. Pasuje ona do
wielu dań obiadowych.
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem ( ok 400 gram )
- 1 szklanka wody
- 100 ml śmietany 18% słodkiej
- 2 łyżeczki mąki
- Sól
- Pieprz
- Cukier
Wykonanie:
Przepis podaję
na wykonanie marchewki w mikrofalówce – zaleta tego jest taka, że groszek i
marchewka nie zmienia koloru. Warzywa umieszczamy w naczyniu ( dostosowanym do mikrofali ), wlewamy szklankę
wody, dodajemy ok. 1 łyżeczki soli i 2 łyżeczki cukru oraz pieprz, mieszamy.
Przykrywamy i włączamy mikrofalę na 7 minut. Po tym czasie dodajemy 100 ml
śmietany wymieszanej z 2 sporymi łyżeczkami mąki. Mieszamy. Ponownie
umieszczamy w mikrofali ( bez przykrycia ) i włączamy na 5 minut. W późniejszym
czasie, powtórnie mieszamy, ewentualnie dodatkowo doprawiamy, wstawiamy jeszcze na ok 3-4 minuty. Marchewka
powinna być gęsta, słodka z lekką nutą pieprzu. Podany czas jest orientacyjny, może
się troszkę różnić, ze względu na moc mikrofalówki. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz