Recent Posts

poniedziałek, 6 października 2014

Marchewka z groszkiem na gęsto

W mojej rodzinie jeden z ulubionych dodatków do obiadu, szczególnie przez dzieci. Gdy zapytałam córkę co chciałaby na obiad kiedy przyjedzie do domu, otrzymałam odpowiedź: marchewkę z groszkiem. I tak też się stało. Dzisiaj więc prezentuję zamówioną marchewkę z groszkiem. Pasuje ona do wielu dań obiadowych.


Składniki:
  • 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem ( ok 400 gram )
  • 1 szklanka wody
  • 100 ml śmietany 18% słodkiej
  • 2 łyżeczki mąki
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier


Wykonanie:

Przepis podaję na wykonanie marchewki w mikrofalówce – zaleta tego jest taka, że groszek i marchewka nie zmienia koloru. Warzywa umieszczamy w naczyniu (  dostosowanym do mikrofali ), wlewamy szklankę wody, dodajemy ok. 1 łyżeczki soli i 2 łyżeczki cukru oraz pieprz, mieszamy. Przykrywamy i włączamy mikrofalę na 7 minut. Po tym czasie dodajemy 100 ml śmietany wymieszanej z 2 sporymi łyżeczkami mąki. Mieszamy. Ponownie umieszczamy w mikrofali ( bez przykrycia ) i włączamy na 5 minut. W późniejszym czasie, powtórnie mieszamy, ewentualnie dodatkowo doprawiamy,  wstawiamy jeszcze na ok 3-4 minuty. Marchewka powinna być gęsta, słodka z lekką nutą pieprzu. Podany czas jest orientacyjny, może się troszkę różnić, ze względu na moc mikrofalówki. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz