Recent Posts

środa, 29 października 2014

Francuska zapiekanka ziemniaczano – serowa

Chyba każdy lubi zapiekanki a jak wiadomo zapiekanki mogą być różne. Dzisiaj przedstawiam francuską zapiekankę ziemniaczano – serową, po prostu pycha. A podana z sałatą to już poezja. Zresztą sami spróbujcie.


Składniki:
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 250 gram sera ( może być mieszanka: gouda, morski, tylżycki )
  • 4 ząbki czosnku
  • Odrobina masła
  • 1 szklanka mleka
  • Sól, pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • Tłuszcz do wysmarowania naczynia





Wykonanie:


Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy na cieniutkie plasterki. Ser ścieramy na drobnych oczkach ( można zmiksować ). Naczynie do zapiekania nacieramy kawałkiem czosnku, smarujemy margaryną. Na dno kładziemy ziemniaki, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Sypiemy część sera i kilka wiórków masła. Czynność powtarzamy aż do zużycia wszystkich produktów. Na koniec wlewamy 1 szklankę mleka. Całość zapiekamy w piekarniku przez około 1 godzinę w temperaturze 185 o C. Podajemy z sałatą. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz