Chyba każdy lubi zapiekanki a jak wiadomo
zapiekanki mogą być różne. Dzisiaj przedstawiam francuską zapiekankę
ziemniaczano – serową, po prostu pycha. A podana z sałatą to już poezja.
Zresztą sami spróbujcie.
Składniki:
- 4 ziemniaki średniej wielkości
- 250 gram sera ( może być mieszanka: gouda, morski, tylżycki )
- 4 ząbki czosnku
- Odrobina masła
- 1 szklanka mleka
- Sól, pieprz
- Gałka muszkatołowa
- Tłuszcz do wysmarowania naczynia
Wykonanie:
Ziemniaki
obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy na cieniutkie plasterki. Ser ścieramy na
drobnych oczkach ( można zmiksować ).
Naczynie do zapiekania nacieramy kawałkiem czosnku, smarujemy margaryną. Na dno
kładziemy ziemniaki, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką i ząbkiem czosnku
przeciśniętym przez praskę. Sypiemy część sera i kilka wiórków masła. Czynność
powtarzamy aż do zużycia wszystkich produktów. Na koniec wlewamy 1 szklankę
mleka. Całość zapiekamy w piekarniku przez około 1 godzinę w temperaturze 185 o
C. Podajemy z sałatą. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz