Było już leczo z cukinii i bakłażana,
dzisiaj przedstawiam leczo z pieczonej
papryki z dodatkiem mięsa z kurczaka i kiełbasą. Dzięki temu, że papryka
zostaje upieczona pozbywamy się z niej skórki, którą nie wszyscy lubią. Poza tym
nadaje smaku potrawie.
Składniki:
- 6 papryk ( mieszanych )
- 250 gram mięsa z kurczaka pozbawionego kości
- 250 gram kiełbasy typu śląska
- 2 cebule
- 250 gram pieczarek
- Kilka ząbków czosnku
- 1 puszka pomidorów z puszki
- Sól
- Pieprz
- Czosnek
- Papryka słodka mielona
- Papryka ostra mielona
- zielona czubruca
Wykonanie:
Paprykę oczyszczamy,
myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce skórką do góry.
Wkładamy do piekarnika na najwyższą półkę i pieczemy około 30 minut w temp. 180
o C ( skórka zacznie się rumienić
). Kiełbasę kroimy w plasterki, obsmażamy na wysokiej patelni. Do kiełbasy na patelnię
dodajemy pokrojone cebule w większą kostkę. Smażymy. Następnie dodajemy
pokrojone pieczarki i również podsmażamy. Dodajemy kurczaka i pomidory z puszki. Przyprawiamy solą,
pieprzem, papryką i czubrycą. Dusimy pod przykryciem. Podpieczoną paprykę obieramy ze
skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do gotującego się lecza. Na
koniec dodajemy kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę. Dusimy
jeszcze około 10 minut. I gotowe. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz