Recent Posts

wtorek, 28 października 2014

Leczo z pieczoną papryką

Było już leczo z cukinii i bakłażana, dzisiaj  przedstawiam leczo z pieczonej papryki z dodatkiem mięsa z kurczaka i kiełbasą. Dzięki temu, że papryka zostaje upieczona pozbywamy się z niej skórki, którą nie wszyscy lubią. Poza tym nadaje smaku potrawie.


Składniki:
  • 6 papryk ( mieszanych )
  • 250 gram mięsa z kurczaka pozbawionego kości
  • 250 gram kiełbasy typu śląska
  • 2 cebule
  • 250 gram pieczarek
  • Kilka ząbków czosnku
  • 1 puszka pomidorów z puszki
  • Sól
  • Pieprz
  • Czosnek
  • Papryka słodka mielona
  • Papryka ostra mielona
  • zielona czubruca




Wykonanie:


Paprykę oczyszczamy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce skórką do góry. Wkładamy do piekarnika na najwyższą półkę i pieczemy około 30 minut w temp. 180 o C ( skórka zacznie się rumienić ). Kiełbasę kroimy w plasterki, obsmażamy na wysokiej patelni. Do kiełbasy na patelnię dodajemy pokrojone cebule w większą kostkę. Smażymy. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i również podsmażamy. Dodajemy kurczaka i pomidory z puszki. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i czubrycą. Dusimy pod przykryciem. Podpieczoną paprykę obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do gotującego się lecza. Na koniec dodajemy kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę. Dusimy jeszcze około 10 minut. I gotowe. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz