Recent Posts

niedziela, 5 października 2014

Wino gronowe czerwone „Mocarne”

Przed laty przy południowej ścianie domu posadziliśmy czerwone i białe winogrona. Czerwone przyjęły się i rosną mocno obdarowując nas co roku kilkoma koszami owoców. Są doskonałym surowcem do wyrobu słodkiego wina gronowego, które nazwaliśmy „Mocarnym”. Łatwo domyślić się dlaczego!


Składniki:

  • Winogrona czerwone – w moim przypadku około 25 kilogramów
  • Cukier – 1 kilogram na 4 litry moszczu.
  • Drożdże winiarskie – do wina gronowego słodkiego
  • Pożywka do drożdży winiarskich




Pierwszą fermentację wina przeprowadzam w moszczu. Winogrona oddzielam od gałązek  i rozgniatam. Umieszczam je w wiaderku fermentacyjnym (ja mam takie o pojemności  30 litrów) i dodaję rozpuszczony w niewielkiej ilości cukier w proporcji 1 kg/4 litry, drożdże winiarskie i pożywkę. Dodaję kilka litrów wody, aby wiaderko było w 4/5 zapełnione. Fermentacja w moszczu trwa około 14 dni – zależnie od dodanych drożdży (ostatnio pojawiły się takie, które fermentują przez tydzień), Po tym czasie wino przecedzam i wlewam do balona o pojemności 35 litrów, w razie potrzeby dosładzam i pozostawiam do fermentacji beztlenowej (po zamknięciu balona korkiem z rurką fermentacyjną), która potrwać może nawet kilka tygodni. W tym czasie wino dojrzewa i klaruje się. Trzeba pamiętać, że do fermentacji potrzebna jest temperatura powyżej 20 st. Celsjusza – w niższej drożdże nie będą pracowały. Przed zlaniem wina przeprowadzam kilkudniowy test, czy zakończyła się  fermentacja, wlewając je do zakręcanej butelki i obserwując, czy zbiera się w niej gaz. Z zasady nie stosuję pirosiarczanu potasu do zakończenia fermentacji, ale oczywiście można to zrobić. Nie stosuję też preparatów do klarowania - w winach gronowych nie jest to potrzebne. Wino zlewam do butelek i umieszczam w chłodnej piwnicy. Przy konsumpcji zalecam ostrożność. Nazwa „Mocarne” mówi sama za siebie.

Autor: Mirosław Górski

0 komentarze:

Prześlij komentarz