Co jakiś czas wymyślam nową roladę.
Dzisiaj przyszedł czas na roladę z morelami i boczkiem wędzonym. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.
Składniki:
- 1 ½ kg schabu
- 250 gram suszonych moreli
- 100 gram boczku wędzonego
- 1 jajko
- Sól
- Pieprz
- Czerwona słodka papryka
- Bulion
- 100 ml słodkiej śmietany
Wykonanie:
Schab myjemy,
oczyszczamy i kroimy wzdłuż w taki sposób aby uzyskać schab jak kartkę papieru
i grubości około 1 cm. Z opakowania moreli odkładamy ok 6 sztuk. Pozostałe kroimy
na mniejsze kawałki i lekko miksujemy. To samo robimy z boczkiem wędzonym.
Łączymy morele z boczkiem, dodajemy 1 jako i mieszamy. Rozkrojony schab
przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Nakładamy przygotowany farsz. Schab
zawijamy w rulon. Zawiązujemy w kilku miejscach sznurkiem wędliniarskim.
Przyprawiamy na zewnątrz czerwoną papryką. Pozostawiamy na 30 minut do
zamarynowania. Schab pieczemy przez 1 ½ godziny w temperaturze 190 o C.
Podczas pieczenia odwracamy aby
równomiernie upiec. Na ok. 20 minut do końca pieczenia przykrywamy folią
aluminiową. Po pieczeniu schab wyjmujemy z naczynia i zlewamy do garnka płyn z
blaszki ( jeżeli trochę się przypaliło, wlewamy trochę wody, ale nie skrobiemy
aby później sos nie był gorzki ). Do zlanego płynu dolewamy tyle wody aby
całość miała około ½ l. Dodajemy kostkę bulionu, pokrojone pozostałe morele,
gotujemy ok 10 minut. Całość miksujemy. Dodajemy 100 ml słodkiej śmietany.
Zagotowujemy. I sos gotowy. Pokrojoną roladę podajemy z przygotowanym sosem
morelowym. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz