Recent Posts

piątek, 17 października 2014

Pieczony schab – odmiana do kanapek

Dzisiaj prezentuję pieczony schab jako kolejną alternatywę dla wędlin kupowanych w sklepie. Nie tylko wiemy co jemy ale i smak wyborny. Przygotowanie w sumie proste. Taki schab możemy także podawać na ciepło jako danie obiadowe.


Składniki:
  • 1 ½ kg schabu
  • 2 - 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka vegety
  • 1 łyżeczka soli
  • Kilka ząbków czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki pieprzu



Wykonanie:


Schab myjemy, oczyszczamy. Do kubka dodajemy kolejno olej i przyprawy: vegetę, sól, paprykę, pieprz, majeranek i przepuszczony przez praskę czosnek. Całość mieszamy. Schab nacieramy przygotowaną mieszanką z każdej strony. Przyprawiony schab pozostawiamy na około 2 godziny do zamarynowania. Po tym czasie pieczemy w piekarniku przez 1 ½ godziny w temperaturze 190 o C. Podczas pieczenia obracamy aby schab się równomiernie upiekł. Na ostatnie 15 minut przykrywamy folią aluminiową. Po upieczeniu pozostawiamy przykryty folią i czekamy do wystygnięcia. SMACZNEGO.

1 komentarze:

Anonimowy pisze...

1 łyżeczka vegety :)

Prześlij komentarz