Dzisiaj prezentuję pieczony schab jako kolejną alternatywę dla wędlin kupowanych w sklepie. Nie tylko wiemy co jemy ale i smak wyborny.
Przygotowanie w sumie proste. Taki schab możemy także podawać na ciepło jako danie obiadowe.
Składniki:
- 1 ½ kg schabu
- 2 - 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka vegety
- 1 łyżeczka soli
- Kilka ząbków czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
Schab myjemy,
oczyszczamy. Do kubka dodajemy kolejno olej i przyprawy: vegetę, sól, paprykę,
pieprz, majeranek i przepuszczony przez praskę czosnek. Całość mieszamy. Schab
nacieramy przygotowaną mieszanką z każdej strony. Przyprawiony schab
pozostawiamy na około 2 godziny do zamarynowania. Po tym czasie pieczemy w piekarniku
przez 1 ½ godziny w temperaturze 190 o C. Podczas pieczenia obracamy
aby schab się równomiernie upiekł. Na ostatnie 15 minut przykrywamy folią
aluminiową. Po upieczeniu pozostawiamy przykryty folią i czekamy do
wystygnięcia. SMACZNEGO.
1 komentarze:
1 łyżeczka vegety :)
Prześlij komentarz