Dzisiaj przedstawiam przepis na bardzo smaczne
ciasto – cytrynkę. Przepis dostałam od mojej siostry. Idealne połączenie aromatu
i smaku cytryny ze słodyczą cukru. Ma jedną wadę – znika za szybko.
Składniki:
Biszkopt:
- 5 – 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
Masa:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- Skórka otarta z 2 cytryn zagotować
- 2 całe jajka
- Sok wyciśnięty z 1 cytryny
Dodać w trakcie
gotowania:
- 1 łyżka maki ziemniaczanej wymieszać
- 1/3 szklanki wody
Śmietana:
- ½ l śmietany 30 %
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 op. śmietan – fixu
Lukier:
- 3 łyżki masła
- 8 łyżeczek pudru cukru
- 4 łyżeczki mleka
- Sok z ½ cytryny
Wykonanie:
Biszkopt: białka
jajek ubijamy , dodajemy cukier. Żółtka miksujemy z proszkiem do pieczenia,
dodajemy ocet i dalej miksujemy. Całość łączymy, dodajemy mąkę i delikatnie
mieszamy. Blaszkę smarujemy tłuszczem ( tylko dno ), wysypujemy bułką tartą.
Nakładamy masę. Pieczemy ok 20 minut w temp. 180 oC. Po wystudzeniu kroimy biszkopt na dwa cienkie
placki.
Masa:
zagotowujemy 1 szklankę wody ze szklanką cukru, otartą skórką cytryny ( wcześniej
sparzoną i wyszorowaną ), sokiem i dwoma jajkami. Przez cały czas intensywnie
mieszamy. Wymieszaną mąkę ziemniaczaną z wodą dodajemy do gotującego się
syropu. Cały czas mieszamy. Ugotowany kisiel wylewamy na biszkopt. Śmietanę
ubijamy z cukrem wanilinowym i śmietan – fixem i wykładamy na wystudzony
kisiel. Przykrywamy drugim biszkoptem. Przygotowanym lukrem ( ugotowanym ) smarujemy
wierzch ciasta.
SMACZNEGO.
4 komentarze:
fajne ciasto, cytrynowe bardzo lubię
Jadłam kiedyś bardzo podobne ciasto i odtwarzałam je później w domu- coś pysznego :)!
czy możesz podać wymiar blaszki na ciasto, fajna stronka pozdrawiam!
Przepraszam, jakimś trafem nie zauważyłam. Dno blaszki ma jakieś 22 na 32 cm. Serdecznie pozdrawiam.
Prześlij komentarz