Recent Posts

niedziela, 26 października 2014

Cytrynka – puszyste ciasto

Dzisiaj przedstawiam przepis na bardzo smaczne ciasto – cytrynkę. Przepis dostałam od mojej siostry. Idealne połączenie aromatu i smaku cytryny ze słodyczą cukru. Ma jedną wadę – znika za szybko.


Składniki:

Biszkopt:
  • 5 – 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu


Masa:
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • Skórka otarta z 2 cytryn                  zagotować
  • 2 całe jajka
  • Sok wyciśnięty z 1 cytryny

Dodać w trakcie gotowania:

  • 1 łyżka maki ziemniaczanej           wymieszać
  • 1/3 szklanki wody


Śmietana:
  • ½ l śmietany 30 %
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 op. śmietan – fixu

Lukier:
  • 3 łyżki masła
  • 8 łyżeczek pudru cukru
  • 4 łyżeczki mleka
  • Sok z ½ cytryny



Wykonanie:

Biszkopt: białka jajek ubijamy , dodajemy cukier. Żółtka miksujemy z proszkiem do pieczenia, dodajemy ocet i dalej miksujemy. Całość łączymy, dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Blaszkę smarujemy tłuszczem ( tylko dno ), wysypujemy bułką tartą. Nakładamy masę. Pieczemy ok 20 minut w temp. 180 oC.  Po wystudzeniu kroimy biszkopt na dwa cienkie placki.
Masa: zagotowujemy 1 szklankę wody ze szklanką cukru, otartą skórką cytryny ( wcześniej sparzoną i wyszorowaną ), sokiem i dwoma jajkami. Przez cały czas intensywnie mieszamy. Wymieszaną mąkę ziemniaczaną z wodą dodajemy do gotującego się syropu. Cały czas mieszamy. Ugotowany kisiel wylewamy na biszkopt. Śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym i śmietan – fixem i wykładamy na wystudzony kisiel. Przykrywamy drugim biszkoptem. Przygotowanym lukrem ( ugotowanym ) smarujemy wierzch ciasta.
SMACZNEGO.




4 komentarze:

Izaa pisze...

fajne ciasto, cytrynowe bardzo lubię

Lisia Kawiarenka pisze...

Jadłam kiedyś bardzo podobne ciasto i odtwarzałam je później w domu- coś pysznego :)!

Rysia pisze...

czy możesz podać wymiar blaszki na ciasto, fajna stronka pozdrawiam!

Smaki Ewy pisze...

Przepraszam, jakimś trafem nie zauważyłam. Dno blaszki ma jakieś 22 na 32 cm. Serdecznie pozdrawiam.

Prześlij komentarz