Na malinowych krzaczkach znalazłam koleją porcję
malin, w lodówce stały dwa opakowania ricotty (miały być do czegoś innego) - no
i tak to się zaczęło. Wprawdzie do tarty użyłam margaryny zamiast masła (nie
było masła w lodówce), ale i tak wyszło REWELACYJNIE.
Składniki:
Ciasto
- 150 gram margaryny
- 100 gram cukru
- 300 gram mąki
- 1 jajko
Masa
- 500 gram ricotty
- 4 jajka
- ok.150 gram cukru pudru
500 ml malin
Wykonanie:
Ze składników na
ciasto robimy ciasto, chłodzimy je przez 30 minut w lodówce. Po tym czasie wyklejamy
ciastem formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Następnie w nagrzanym piekarniku
do 180oC podpiekamy ciasto przez 15 minut. Ricottę ucieramy z
jajkami, cukrem pudrem. Na podpieczoną tartę nakładamy maliny i wylewamy masę z
ricotta. Pieczemy dalej przez ok 35 minut. I gotowe. SMACZNEGO
1 komentarze:
Oj, bardzo lubię takie tarty:)
Prześlij komentarz