Recent Posts

środa, 10 września 2014

Roladki z kurczaka nadziewane szynką i serem

Filety z kurczaka są bardzo wdzięcznym produktem do wyczarowania bardzo smacznych potraw. Dzisiaj prezentuję je z szynką gotowaną i serem. Potrawa prosta w wykonaniu, nie pochłania wiele czasu no i jest smaczna. Polecam.


Składniki:
  • 2 podwójne piersi z kurczaka ( duże )
  • 150 szynki gotowanej
  • 150 sera żółtego typu gouda
  • Sól, pieprz
  • czerwona słodka papryka
  • Olej
  • sznurek wędliniarski






Wykonania:

Każdy kawałek fileta kroimy wzdłuż w taki sposób aby powstały nam duże, płaskie filety. Każdego rozklepujemy delikatnie przez folie, tak aby nie uszkodzić mięsa. Rozklepane filety przyprawiamy solą i pieprzem ale niezbyt dużo ( pamiętajmy, że ser ma w sobie sól i szynka również ). Szynkę kroimy w małe paseczki a ser ścieramy na tarce do warzyw, łączymy. Na każdym filecie nakładamy część przygotowanej masy i zwijamy w taki sposób aby podczas duszenia nie wypłynął ser. Końce roladki zawiązujemy ściśle sznurkiem. Roladki przyprawiamy dodatkowo jeszcze papryką. Obsmażamy na oleju z każdej strony i podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut i gotowe. SMACZNEGO.


1 komentarze:

Lena pisze...

Bardzo lubię takie roladki, fajny pomysł na nadzienie :)

Prześlij komentarz