Filety z kurczaka są bardzo wdzięcznym
produktem do wyczarowania bardzo smacznych potraw. Dzisiaj prezentuję je z
szynką gotowaną i serem. Potrawa prosta w wykonaniu, nie pochłania wiele czasu
no i jest smaczna. Polecam.
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka ( duże )
- 150 szynki gotowanej
- 150 sera żółtego typu gouda
- Sól, pieprz
- czerwona słodka papryka
- Olej
- sznurek wędliniarski
Wykonania:
Każdy kawałek
fileta kroimy wzdłuż w taki sposób aby powstały nam duże, płaskie filety.
Każdego rozklepujemy delikatnie przez folie, tak aby nie uszkodzić mięsa. Rozklepane
filety przyprawiamy solą i pieprzem ale niezbyt dużo ( pamiętajmy, że ser ma w sobie sól i szynka również ). Szynkę kroimy
w małe paseczki a ser ścieramy na tarce do warzyw, łączymy. Na każdym filecie
nakładamy część przygotowanej masy i zwijamy w taki sposób aby podczas duszenia
nie wypłynął ser. Końce roladki zawiązujemy ściśle sznurkiem. Roladki
przyprawiamy dodatkowo jeszcze papryką. Obsmażamy na oleju z każdej strony i
podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut i gotowe. SMACZNEGO.
1 komentarze:
Bardzo lubię takie roladki, fajny pomysł na nadzienie :)
Prześlij komentarz