Takiego kurczaka pamiętam od zawsze,
zawsze był pierwszy na ważnych uroczystościach, zaraz po rosole. Zapewne istnieją
różnice w jego wykonaniu zależnie od regionu Polski. Osobiście dla mnie tak
wykonany kurczak to już tradycja.
Składniki:
- 1 kurczak
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- 1 cebula
- Sól, pieprz
- Woda
Sos:
- 500 ml rosołu
- 80 gram rodzynek
- 1 łyżeczka octu 10%
- 2 łyżeczki cukru
- pieprz
- 100 ml śmietany 18% słodkiej
- Ok 3 łyżeczki mąki
Wykonanie:
Kurczaka myjemy,
ćwiartujemy i gotujemy w osolonej wodzie z warzywami ( gotujemy rosół ). Gdy
rosół będzie trochę podgotowany, odbieramy z niego ok. 250 ml i zalewamy nim
rodzynki. Po ugotowaniu rosołu odbieramy od niego kolejne 250 ml, wlewamy do
garnka razem z moczonymi rodzynkami. Gotujemy. Przyprawiamy solą, cukrem ,
octem, pieprzem. W niewielkiej ilości rozprowadzamy śmietanę i dodajemy mąkę.
Dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka z rodzynkami. Gotujemy, od czasu do czasu
mieszając. Pamiętajmy, że zawsze możemy dodatkowo doprawić i znaleźć odpowiedni
smak dla siebie. Najlepiej smakuje podany z ryżem. SMACZNEGO.
1 komentarze:
chetnie wykorzystam przepis:)
Prześlij komentarz