Dzisiaj prezentuję kolejny
przepis regionalny- tym razem z kuchni kresowej. Bardzo smaczne kotlety ziemniaczane z twarogiem. Należy podawać
je na gorąco z kwaśną śmietaną lub stopionym masłem. Pycha!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- ok. 1 szklanki mąki
- 1 jajko
- Sól
Farsz:
- ok. 350 gram twarogu
- 1 jajko
- 2 cebule
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy
w mundurkach, studzimy i przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do masy jajko,
mąkę i sól. Wyrabiamy na ciasto z którego formujemy wałek. Cebulę kroimy w
drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Twaróg dokładnie ucieramy z jajkiem, solą,
pieprzem i na koniec dodajemy podsmażoną cebulę. Wałek ciasta kroimy na
plastry, rozpłaszczamy, nadziewamy farszem twarogowym i zlepiamy brzegi. Kotlety
obtaczamy w mące i smażymy na oleju z obu stron na zloty kolor. Podajemy gorące
polane stopionym masłem lub gęstą, kwaśną śmietaną. SMACZNEGO.
7 komentarze:
Wspaniałe! Uwielbiam regionalną kuchnię. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
Bardzo dobre :) w smaku przypominają pierogi ruskie-podsmazane :)- no chyba,że coś nie tak zrobiłam :)
ja podałam kotleciki z ketchupem- polecam :)
Super zdjecia i swietny post! :D A my tymczasowo zapraszamy do siebie, tez kresowo! :)
Witajcie, byłam na Waszej stronie, może kiedyś uda mi się do Was zajechać. Na ten moment trochę daleko, ale nie wykluczam takiej sytuacji, że kiedyś się pojawię. Osobiście bardzo lubię takie smaki. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Nigdy takich nie jadłam!!Hmm spisuje zaraz przepis i dziś próbuje zrobić!!
Witam, pamiętam, że były smaczne. A ciasto świetne w dotyku. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Super!!!Bardzo fajny wpis!
Prześlij komentarz