Jeżeli chodzi o zupy, mamy bardzo duży
wybór. Każdy znajdzie coś dla siebie. Dzisiaj prezentuję barszcz czerwony,
dodatkowo z fasolką z puszki. Dzięki temu staje się on bardziej sycący.
Składniki:
- 2 ½ - 3 litry wody
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 4 ziemniaki
- Kawałek selera
- 1 cebula
- 200 gram mięsa
- Tarte buraczki w słoiku
- Biała fasola z puszki
- Koncentrat barszczu czerwonego
- Sól
- Pieprz
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- 3 ząbki czosnku
- Kwaśna gęsta śmietana
Wykonanie:
Mięso gotujemy w
osolonej wodzie, szumujemy. Marchew, ziemniaki, seler kroimy w kostkę, dodajemy
do gotującego się wywaru razem z całą cebulą. Przyprawiamy solą, pieprzem
,liściem laurowym i zielem angielskim. Całość gotujemy do miękkości. Pod koniec
dodajemy wypłukaną pod bieżącą wodą fasolkę, buraczki czerwone tarte ze słoika ( słoik 500
gram), przeciśnięty przez praskę czosnek. Ponownie doprawiamy ale koncentratem
barszczu czerwonego. Całość tylko zagotowujemy. I gotowe. Podajemy z kleksem
gęstej, kwaśnej śmietany. SMACZNEGO.
1 komentarze:
Zapraszam do udziału w konkursie na jesienną zupę : http://sio-smutki.blogspot.com/2014/09/konkurs-z-firma-sys-jesienno-zimowa.html Są nagrody;) Pozdrawiam .
Prześlij komentarz