Przepis wymyśliłam z potrzeby chwili, chciałam
coś zmienić. I tak się pojawiła karkówka chrzanowa. A co mi szkodzi, powiem…
jest pyszna. Koniecznie spróbujcie.
Składniki:
- 8 plastrów karkówki
- 2 marchewki
- Kawałek korzenia selera
- 3 spore łyżki chrzanu ze słoika
- Mąka do panierowania
- Olej do smażenia
- Vegeta
- Bulion 500 ml
Wykonanie:
Plastry karkówki
( grubości około 1 cm ) przyprawiamy vegetą i pozostawiamy do zamarynowania na
kilka godzin ( można na noc pozostawić w lodówce ). Po tym czasie obtaczamy w
mace i podsmażamy na patelni z olejem. Wykładamy do naczynia do zapiekania. Na
patelni po smażeniu karkówki przesmażamy startą marchewkę i seler. Podlewamy bulionem
i dodajemy trzy spore łyżki chrzanu. Warzywami z bulionem zalewamy karkówkę i
wstawiamy nagrzanego piekarnika do 190 o C. Przykrywamy folią
aluminiową i zapiekamy do miękkości przez około 1 godzinę. SMACZNEGO.
4 komentarze:
Przepyszne danie, polecam!
Bardzo się cieszę z Twojego komentarza i serdecznie pozdrawiam.
Dziś robię udka wg tego przepisu, a farszu dwa razy więcej, jest pyszny. Pozdrawiam również.
Miło mi,widzę, że naprawdę Tobie smakuje. Tym bardziej się cieszę, bo jest to mój autorski przepis. Pozdrawiam.
Prześlij komentarz