Sezon grillowy w pełni. Chyba początek
sezonu jest najlepszy, najbardziej smakowity. Dzisiaj proponuję odmianę warzywną
z odrobiną wędzonego boczku dla podkręcenia smaku. Do przygotowania tego dania
wykorzystałam specjalną patelnię do grillowania warzyw, ale można wykorzystać
tacki.
Składniki:
- 3 ziemniaki
- 1 młoda cukinia
- 1 główka czosnku
- 2 plasterki boczku wędzonego
- Spory pomidor
- 8 pieczarek
- 1 cebula
- Sól
- Pieprz
- Słodka papryka proszkowana
- Olej
Wykonanie:
Ziemniaki
obieramy i kroimy w plastry, podobnie cukinię. Pieczarki na połowę. Czosnku nie
obieramy ale tylko przekrawamy na połowę, również cebulę. Boczek na mniejsze kawałki.
Całość przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dodajemy trochę oleju, mieszamy.
Pozostawiamy do zamarynowania, na około 30 minut. Podczas grillowania
przykrywamy całość folią aluminiową. Od czasu do czasu mieszamy. Grillujemy do
miękkości. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz