Recent Posts

sobota, 9 maja 2015

Bukiet warzyw na grilla

Sezon grillowy w pełni. Chyba początek sezonu jest najlepszy, najbardziej smakowity. Dzisiaj proponuję odmianę warzywną z odrobiną wędzonego boczku dla podkręcenia smaku. Do przygotowania tego dania wykorzystałam specjalną patelnię do grillowania warzyw, ale można wykorzystać tacki.


Składniki:
  • 3 ziemniaki
  • 1 młoda cukinia
  • 1 główka czosnku
  • 2 plasterki boczku wędzonego
  • Spory pomidor
  • 8 pieczarek
  • 1 cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • Słodka papryka proszkowana
  • Olej





Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, podobnie cukinię. Pieczarki na połowę. Czosnku nie obieramy ale tylko przekrawamy na połowę, również cebulę. Boczek na mniejsze kawałki. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dodajemy trochę oleju, mieszamy. Pozostawiamy do zamarynowania, na około 30 minut. Podczas grillowania przykrywamy całość folią aluminiową. Od czasu do czasu mieszamy. Grillujemy do miękkości. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz