Sezon ogórków małosolnych uważam za
otwarty. Nie są to pierwsze ogórki małosolne tej wiosny które zrobiłam.
Pierwsze już były w okolicach Świąt, lecz w malej ilości ( cena odstraszała ). Każdy zapewne robi takie ogórki i zapewne w każdym
domu robi je troszeczkę inaczej. Od lat robię je tak samo. Każdy w mojej
rodzinie ma swój ulubiony stan ogórków małosolnych w trakcie ich powstawania,
mąż i córka prawie zaraz po zalaniu solanką a ja jak lekko szczypią. Wszyscy
jednak zgodnie możemy powiedzieć, że ogórki małosolne bardzo lubimy.
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 litry wody
- 4 płaskie łyżki soli
- 7 ząbków czosnku
- 2 x 3 centymetry korzenia chrzanu
- Pęczek świeżego koperku
Wykonanie:
Czosnek obieramy
i przekrawamy na połowę. Chrzan również obieramy, kroimy w słupki. Koper tylko
myjemy jak i ogórki. Do dużego słoja wkładamy warstwami, ogórki, trochę czosnku,
kopru, chrzanu. I ponownie ogórki, koper, czosnek, chrzan. Na koniec zalewamy
solanką. Odstawiamy i czekamy na swój najsmaczniejszy moment.
W kwestii wody
do ogórków: od wielu lat używam zwykłej zimnej wody z kranu. Według mnie nie ma
potrzeby jej gotować, schładzać bądź jeszcze inaczej. W zupełności wystarczy
zwykła kranówka.
SMACZNEGO
0 komentarze:
Prześlij komentarz