Recent Posts

środa, 6 maja 2015

Ogórki małosolne

Sezon ogórków małosolnych uważam za otwarty. Nie są to pierwsze ogórki małosolne tej wiosny które zrobiłam. Pierwsze już były w okolicach Świąt, lecz w malej ilości ( cena odstraszała ). Każdy zapewne robi takie ogórki i zapewne w każdym domu robi je troszeczkę inaczej. Od lat robię je tak samo. Każdy w mojej rodzinie ma swój ulubiony stan ogórków małosolnych w trakcie ich powstawania, mąż i córka prawie zaraz po zalaniu solanką a ja jak lekko szczypią. Wszyscy jednak zgodnie możemy powiedzieć, że ogórki małosolne bardzo lubimy.


Składniki:
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 litry wody
  • 4 płaskie łyżki soli
  • 7 ząbków czosnku
  • 2 x 3 centymetry korzenia chrzanu
  • Pęczek świeżego koperku



Wykonanie:

Czosnek obieramy i przekrawamy na połowę. Chrzan również obieramy, kroimy w słupki. Koper tylko myjemy jak i ogórki. Do dużego słoja wkładamy warstwami, ogórki, trochę czosnku, kopru, chrzanu. I ponownie ogórki, koper, czosnek, chrzan. Na koniec zalewamy solanką. Odstawiamy i czekamy na swój najsmaczniejszy moment.
W kwestii wody do ogórków: od wielu lat używam zwykłej zimnej wody z kranu. Według mnie nie ma potrzeby jej gotować, schładzać bądź jeszcze inaczej. W zupełności wystarczy zwykła kranówka.
SMACZNEGO

0 komentarze:

Prześlij komentarz