To już kolejne danie z cyklu
jednogarnkowych i oczywiście dla zapracowanych. Sycące, smaczne i
przygotowujemy je szybko. Idealne gdy nie mamy pomysłu i dużo czasu.
Składniki:
- 500 gram mięsa mielonego
- 600 gram ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 8 pieczarek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ogórki kiszone
- 2 plasterki boczku wędzonego
- 500 ml wody
- Sól
- Pieprz
- olej
- Ser tarty
Wykonanie:
W naczyniu typu
wysoka patelnia, wlewamy oko 2 łyżek oleju, podsmażamy mięso mielone przez
kilka minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną cebulę i ponownie chwilę smażymy.
Następnie dodajemy pokrojone pieczarki oraz boczek pokrojony w słupki i dalej
smażymy. Na koniec dodajemy pokrojoną marchewkę, ogórki i spore kostki
ziemniaków. Podlewamy wodą z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy solą i
pieprzem. Dusimy pod przykryciem do miękkości ziemniaków i marchewki. Gdy
podczas duszenia wyparuje nam zbyt dużo płynu, można dolać wody. Danie podajemy
posypane serem tartym. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz