Recent Posts

wtorek, 12 maja 2015

Garnek chłopski – danie jednogarnkowe

To już kolejne danie z cyklu jednogarnkowych i oczywiście dla zapracowanych. Sycące, smaczne i przygotowujemy je szybko. Idealne gdy nie mamy pomysłu i dużo czasu.


Składniki:
  • 500 gram mięsa mielonego
  • 600 gram ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 8 pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 plasterki boczku wędzonego
  • 500 ml wody
  • Sól
  • Pieprz
  • olej
  • Ser tarty



Wykonanie:

W naczyniu typu wysoka patelnia, wlewamy oko 2 łyżek oleju, podsmażamy mięso mielone przez kilka minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną cebulę i ponownie chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki oraz boczek pokrojony w słupki i dalej smażymy. Na koniec dodajemy pokrojoną marchewkę, ogórki i spore kostki ziemniaków. Podlewamy wodą z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem do miękkości ziemniaków i marchewki. Gdy podczas duszenia wyparuje nam zbyt dużo płynu, można dolać wody. Danie podajemy posypane serem tartym. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz