Recent Posts

czwartek, 21 maja 2015

Karkówka chrzanowa w warzywach

Przepis wymyśliłam z potrzeby chwili, chciałam coś zmienić. I tak się pojawiła karkówka chrzanowa. A co mi szkodzi, powiem… jest pyszna. Koniecznie spróbujcie.


Składniki:
  • 8 plastrów karkówki
  • 2 marchewki
  • Kawałek korzenia selera
  • 3 spore łyżki chrzanu ze słoika
  • Mąka do panierowania
  • Olej do smażenia
  • Vegeta
  • Bulion 500 ml





Wykonanie:

Plastry karkówki ( grubości około 1 cm ) przyprawiamy vegetą i pozostawiamy do zamarynowania na kilka godzin ( można na noc pozostawić w lodówce ). Po tym czasie obtaczamy w mace i podsmażamy na patelni z olejem. Wykładamy do naczynia do zapiekania. Na patelni po smażeniu karkówki przesmażamy startą marchewkę i seler. Podlewamy bulionem i dodajemy trzy spore łyżki chrzanu. Warzywami z bulionem zalewamy karkówkę i wstawiamy nagrzanego piekarnika do 190 o C. Przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy do miękkości przez około 1 godzinę. SMACZNEGO.

4 komentarze:

Sara_R pisze...

Przepyszne danie, polecam!

Ewa Górska pisze...

Bardzo się cieszę z Twojego komentarza i serdecznie pozdrawiam.

Sara_R pisze...

Dziś robię udka wg tego przepisu, a farszu dwa razy więcej, jest pyszny. Pozdrawiam również.

Ewa Górska pisze...

Miło mi,widzę, że naprawdę Tobie smakuje. Tym bardziej się cieszę, bo jest to mój autorski przepis. Pozdrawiam.

Prześlij komentarz