Kolejna propozycja z rabarbarem w roli
głównej. Dzisiaj przestawiam dżem słodko – kwaskowaty z nutą pomarańczy i
wanilii. Cóż więcej dodać, trzeba spróbować.
Składniki:
- 800 gram rabarbaru po obraniu
- 400 gram cukru
- 1 pomarańcza
- 1 op. cukru wanilinowego
- woda
Wykonanie:
Obrany rabarbar
kroimy na małe kawałki i gotujemy w niewielkiej ilości wody przez około 15
minut. Po tym czasie rabarbar przecieramy przez sito. Pomarańczę szorujemy,
parzymy, ścieramy na tarce ( najdrobniejszej )skórkę. Następnie obieramy
dokładnie aby pozbyć się białych osłonek. Wszystko razem z cukrem dodajemy do
przetartego rabarbaru. Gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszamy aby
nie masa się nie przypaliła. Gotujemy tak długo aż będzie odpowiednio gęsta.
Gorący dżem nakładamy do wygotowanych słoików. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz