Recent Posts

czwartek, 14 maja 2015

Dżem rabarbarowy z pomarańczą i nutą wanilii

Kolejna propozycja z rabarbarem w roli głównej. Dzisiaj przestawiam dżem słodko – kwaskowaty z nutą pomarańczy i wanilii. Cóż więcej dodać, trzeba spróbować.


Składniki:
  • 800 gram rabarbaru po obraniu
  • 400 gram cukru
  • 1 pomarańcza
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • woda




Wykonanie:

Obrany rabarbar kroimy na małe kawałki i gotujemy w niewielkiej ilości wody przez około 15 minut. Po tym czasie rabarbar przecieramy przez sito. Pomarańczę szorujemy, parzymy, ścieramy na tarce ( najdrobniejszej )skórkę. Następnie obieramy dokładnie aby pozbyć się białych osłonek. Wszystko razem z cukrem dodajemy do przetartego rabarbaru. Gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszamy aby nie masa się nie przypaliła. Gotujemy tak długo aż będzie odpowiednio gęsta. Gorący dżem nakładamy do wygotowanych słoików. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz