Kilka dni temu prezentowałam zielone
szparagi, wówczas pisałam aby zachować odłamane końcówki ( które na ogół są łykowate ) i wykorzystać je do zrobienia aromatycznego
sosu. Właśnie nadszedł ten moment. Dzisiaj robimy roladki z kurczaka w sosie
szparagowym.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- Plastry szynki wędzonej surowej ( na zimno )
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia
- Elementy szparagów
- 100 ml śmietany 18% słodkiej
- 1 łyżka masła
- Woda
Wykonanie:
Z filetów z
kurczaka odkrawamy polędwiczkę ( tę małą
część ). Na takie same wielkością kawałki kroimy pozostały kawałek fileta.
Przyprawiamy solą i pieprzem. Pamiętajmy jednak, że szynka też jest solona. Każdy
kawałek piersi owijamy plastrem szynki, zawijamy. Spinamy wykałaczkami lub
nitką. Podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Podlewamy wodą ( ok. 500 ml ). Dusimy około 15 minut.
Zlewamy do garnka powstały wywar, dodajemy elementy szparagów i gotujemy pod
przykryciem do miękkości. Jeżeli odparuje zbyt dużo płynu, można uzupełnić wodą.
Po ugotowaniu szparagów, miksujemy je i przecieramy przez sito ( pozbywamy się łyka ). Przetarte
umieszczamy ponownie w płynie. Dodajemy śmietanę i masło. Gotujemy aż trochę zgęstnieje.
Ewentualnie doprawiamy solą. Podajemy razem z roladkami. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz