Recent Posts

sobota, 2 maja 2015

Roladki z kurczaka zawijane w szynkę w sosie szparagowym

Kilka dni temu prezentowałam zielone szparagi, wówczas pisałam aby zachować odłamane końcówki ( które na ogół są łykowate ) i wykorzystać je do zrobienia aromatycznego sosu. Właśnie nadszedł ten moment. Dzisiaj robimy roladki z kurczaka w sosie szparagowym.


Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • Plastry szynki wędzonej surowej ( na zimno )
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia
  • Elementy szparagów
  • 100 ml śmietany 18% słodkiej
  • 1 łyżka masła
  • Woda





Wykonanie:

Z filetów z kurczaka odkrawamy polędwiczkę ( tę małą część ). Na takie same wielkością kawałki kroimy pozostały kawałek fileta. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pamiętajmy jednak, że szynka też jest solona. Każdy kawałek piersi owijamy plastrem szynki, zawijamy. Spinamy wykałaczkami lub nitką. Podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Podlewamy wodą ( ok. 500 ml ). Dusimy około 15 minut. Zlewamy do garnka powstały wywar, dodajemy elementy szparagów i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Jeżeli odparuje zbyt dużo płynu, można uzupełnić wodą. Po ugotowaniu szparagów, miksujemy je i przecieramy przez sito ( pozbywamy się łyka ). Przetarte umieszczamy ponownie w płynie. Dodajemy śmietanę i masło. Gotujemy aż trochę zgęstnieje. Ewentualnie doprawiamy solą. Podajemy razem z roladkami. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz