Sezon szparagowy w pełni, korzystajmy
więc z niego, bo niestety trwa krótko. Na dzisiejszy dzień proponuję
aromatyczny krem ze szparagów. Warto do zupy ugotować własny bulion na
wołowinie, dzięki temu zupa będzie jeszcze lepsza. Jutro wykorzystamy tę wołowinę
do sałatki razem z główkami ze szparagów. Dzisiaj zapraszam na zupę.
Składniki:
- Kawałek wołowiny może być antrykot
- Ok. 2 l wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- 4 ziemniaki ( ja miałam więcej bo były malutkie )
- 10 - 15 cm pora
- Pęczek szparagów
- Sól
- Pieprz biały
- 100 ml słodkiej śmietany
Wykonanie:
Na osolonej
wodzie gotujemy wołowinę, szumujemy. Pod koniec gotowania dodajemy warzywa
pokrojone na mniejsze kawałki i gotujemy dalej do miękkości. Ze szparagów
odłamujemy główki, odkładamy ( będą do sałatki ). Pozostałą część szparagów myjemy, obieramy ( cienko )i kroimy na kilku centymetrowe
odcinki. Gdy warzywa i mięso będą ugotowane wyjmujemy mięso i marchew łyżką
cedzakową ( już nie trafiają do zupy, odkładamy,
wykorzystamy je jutro ), pozostałe warzywa pozostawiamy. Do bulionu
wrzucamy szparagi i gotujemy do miękkości szparagów. Po ugotowaniu całość
miksujemy. Warto zupę po zmiksowaniu przelać przez sito, pozbędziemy się
ewentualnych łykowatych włókien. Zaciągamy śmietaną, doprawiamy do smaku solą i
białym pieprzem. Podajemy z grzankami. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz