Recent Posts

piątek, 29 maja 2015

Zupa krem ze szparagów

Sezon szparagowy w pełni, korzystajmy więc z niego, bo niestety trwa krótko. Na dzisiejszy dzień proponuję aromatyczny krem ze szparagów. Warto do zupy ugotować własny bulion na wołowinie, dzięki temu zupa będzie jeszcze lepsza. Jutro wykorzystamy tę wołowinę do sałatki razem z główkami ze szparagów. Dzisiaj zapraszam na zupę.


Składniki:
  • Kawałek wołowiny może być antrykot
  • Ok. 2 l wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 4 ziemniaki ( ja miałam więcej bo były malutkie )
  • 10 - 15 cm pora
  • Pęczek szparagów
  • Sól
  • Pieprz biały
  • 100 ml słodkiej śmietany






Wykonanie:

Na osolonej wodzie gotujemy wołowinę, szumujemy. Pod koniec gotowania dodajemy warzywa pokrojone na mniejsze kawałki i gotujemy dalej do miękkości. Ze szparagów odłamujemy główki, odkładamy ( będą do sałatki ). Pozostałą część szparagów myjemy, obieramy ( cienko )i kroimy na kilku centymetrowe odcinki. Gdy warzywa i mięso będą ugotowane wyjmujemy mięso i marchew łyżką cedzakową ( już nie trafiają do zupy, odkładamy, wykorzystamy je jutro ), pozostałe warzywa pozostawiamy. Do bulionu wrzucamy szparagi i gotujemy do miękkości szparagów. Po ugotowaniu całość miksujemy. Warto zupę po zmiksowaniu przelać przez sito, pozbędziemy się ewentualnych łykowatych włókien. Zaciągamy śmietaną, doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Podajemy z grzankami. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz