Recent Posts

czwartek, 28 maja 2015

Wołowe bitki w winie

Pamiętam, że bitki wołowe bywały na obiedzie jak przyjeżdżaliśmy w odwiedziny do teścia. Nie były one wprawdzie w winie, ale były w klasycznym sosie. Pamiętam też że mi smakowały, mimo iż było to już parę lat temu. Dzisiaj proponuję wołowinę w winie, oczywiście jest smaczna. Wybieramy taki kawałek aby można go pokroić na plastry ( mogą być różnej wielkości ).


Składniki:
  • Dowolna ilość wołowiny ( ja miałam około 1 ½ kg )
  • Sól
  • Pieprz
  • ½ - 2/3 butelki wina czerwonego półsłodkiego ( miałam kadarkę )
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Olej do obsmażenia
  • 100 ml śmietany 18 % słodkiej
  • 2 łyżeczki mąki



Wykonanie:

Wołowinę kroimy na plastry, rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Na rozgrzanej wysokiej patelni obsmażmy mięso, podlewamy winem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Po uduszeniu zlewamy sos przez sito, dodajemy do niego śmietanę z rozprowadzoną mąką. Doprawiamy, zagotowujemy i ponownie wlewamy do mięsa. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub kluskami. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz