Recent Posts

wtorek, 5 maja 2015

Zupa krem z pomidorów z klopsikami w stylu śródziemnomorskim

Dzisiaj prezentuję zupę pomidorową w odmienionym stylu z oreganowo – bazyliowymi klopsikami. To taka odmiana dla typowej, pomidorowej zupy. Spróbujcie również odmienić swoją zupę.


Składniki:
  • 2 spore marchewki
  • Kawałek selera
  • Korzeń pietruszki
  • 4 - 5 ziemniaków ( zależy jakie duże )
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 1 cebula
  • Ok.2 l wody
  • 2 puszki pomidorów
  • Sól
  • Pieprz
  • Kwaśna śmietana
  • Listki świeżej bazylii


Klopsiki
  • 500 gram mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • Bułka tarta
  • Sól
  • Pieprz
  • vegeta
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka oregano



Wykonanie:

Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dodajemy pomidory z puszki. Całość miksujemy. Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz, vegetę, oregano i bazylię oraz jajka i bułkę tartą. Mieszamy masę i formujemy małe klopsiki. Klopsiki gotujemy w pomidorowej zupie. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z kwaśną śmietaną i listkami świeżej bazylii. Dodatkowo możemy posypać świeżo, grubo mielonym kolorowym pieprzem SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz