Dzisiaj prezentuję zupę pomidorową w
odmienionym stylu z oreganowo – bazyliowymi klopsikami. To taka odmiana dla
typowej, pomidorowej zupy. Spróbujcie również odmienić swoją zupę.
Składniki:
- 2 spore marchewki
- Kawałek selera
- Korzeń pietruszki
- 4 - 5 ziemniaków ( zależy jakie duże )
- 3 gałązki selera naciowego
- 1 cebula
- Ok.2 l wody
- 2 puszki pomidorów
- Sól
- Pieprz
- Kwaśna śmietana
- Listki świeżej bazylii
Klopsiki
- 500 gram mięsa mielonego
- 2 jajka
- Bułka tarta
- Sól
- Pieprz
- vegeta
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka oregano
Wykonanie:
Warzywa
obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu
dodajemy pomidory z puszki. Całość miksujemy. Do mięsa mielonego dodajemy sól,
pieprz, vegetę, oregano i bazylię oraz jajka i bułkę tartą. Mieszamy masę i
formujemy małe klopsiki. Klopsiki gotujemy w pomidorowej zupie. Całość
doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z kwaśną śmietaną i listkami
świeżej bazylii. Dodatkowo możemy posypać świeżo, grubo mielonym kolorowym
pieprzem SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz