Recent Posts

piątek, 8 maja 2015

Ciasto z rabarbarem – na szybko

Tego roku w moim ogrodzie wyrósł piękny rabarbar ( mam go w sumie drugi rok ). Zaczęłam od zrobienia ciasta, oczywiście na tym nie zakończę, dopiero się rozkręcam. Dzisiaj proponuję bardzo łatwe ciasto z rabarbarem, idealne do filiżanki pachnącej kawy.


Składniki:
  • 250 gram tłuszczu ( margaryna )
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki wody
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:
  • 4 spore pędy rabarbaru ( może być więcej )
  • 2 łyżki cukru
  • Cukier puder do posypania




Wykonanie:

Typową prostokątną  blachę do ciasta smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. W garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem , ale nie gotujemy. Gdy ostygnie dodajemy kolejni składniki jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto umieszczamy na blaszce. Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki około 2 cm, mieszamy z 2 łyżkami cukru. Rabarbar wykładamy na ciasto i lekko dociskamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 o C na zloty kolor. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO.

1 komentarze:

gin pisze...

Mniam, pyszności :)

Prześlij komentarz