Wczoraj prezentowałam zupę krem ze szparagów
i zapowiedziałam, że dzisiaj wykorzystamy do sałatki wołowinę i główki
szparagów. I tak dzisiaj proponuję właśnie tą sałatkę, dodatkowo z sosem holenderskim.
Składniki:
- Kawałki gotowanej wołowiny
- Gotowana marchewka
- Główki szparagów
- Sałata rzymska
Sos
- 100 gram masła
- 3 żółtka
- Sok z ½ cytryny
- Sól
- Biały pieprz
- Cukier
Wykonanie:
Główki szparagów
chwilę gotujemy. Dno miseczki wykładamy sałatą rzymską. Na sałatę kładziemy
pokrojone kawałki wołowiny i marchewkę w słupki oraz ugotowane główki
szparagów. Masło rozpuszczamy w garnuszku. Z żółtek usuwamy błonki. Do żółtek
dodajemy sok z cytryny, miksujemy ( żółtka zwiększą swoją objętość ). Miksujemy
dalej i dodajemy powoli ciepłe, rozpuszczone masło, przez cały czas miksujemy.
Sos zacznie gęstnieć Doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością cukru.
Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz