Recent Posts

sobota, 30 maja 2015

Sałatka z wołowiną, szparagami i sosem holenderskim

Wczoraj prezentowałam zupę krem ze szparagów i zapowiedziałam, że dzisiaj wykorzystamy do sałatki wołowinę i główki szparagów. I tak dzisiaj proponuję właśnie tą sałatkę, dodatkowo z sosem holenderskim.


Składniki:
  • Kawałki gotowanej wołowiny
  • Gotowana marchewka
  • Główki szparagów
  • Sałata rzymska



Sos
  • 100 gram masła
  • 3 żółtka
  • Sok z ½ cytryny
  • Sól
  • Biały pieprz
  • Cukier


Wykonanie:

Główki szparagów chwilę gotujemy. Dno miseczki wykładamy sałatą rzymską. Na sałatę kładziemy pokrojone kawałki wołowiny i marchewkę w słupki oraz ugotowane główki szparagów. Masło rozpuszczamy w garnuszku. Z żółtek usuwamy błonki. Do żółtek dodajemy sok z cytryny, miksujemy ( żółtka zwiększą swoją objętość ). Miksujemy dalej i dodajemy powoli ciepłe, rozpuszczone masło, przez cały czas miksujemy. Sos zacznie gęstnieć Doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością cukru. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz