Jak to na wiosnę bywa, w sklepach
pojawiają się młode, świeżutkie warzywa. A to sezon na szparagi a to na ogórki
i oczywiście na młodą kapustę. I tak dzisiaj młoda kapusta w moim wykonaniu.
Nawet nie pamiętam genezy powstania tego
dania, w sumie nie istotne. Kapustę w ten sposób robię od dawna. Niekiedy
zmieniają się w niej warzywa, coś dodaję a coś ujmuję, ale sama istota dania
pozostaje niezmienna.
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- Kawałek korzenia selera
- ½ cebuli
- ½ papryki czerwonej
- 1 – 2 łyżeczek vegety
- Ew. sól
- Pieprz
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Ok. 3 łyżek octu spirytusowego
- 1 płaska łyżeczka cukru
- Woda
Wykonanie:
Kapustę
szatkujemy. Marchewkę, pietruszkę i seler, obieramy i ścieramy na tarce
warzywnej razem z papryką. Cebule kroimy w słupki. Wszystko dodajemy do
kapusty. Podlewamy niewielką ilością wody. Dodajemy vegetę, pieprz, liść
laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. Po tym
czasie dodajemy ocet, cukier. Dusimy jeszcze około 10 minut. Jeżeli istnieje
taka potrzeba możemy jeszcze doprawić solą i pieprzem. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz