Recent Posts

piątek, 15 maja 2015

Młoda kapusta z warzywami na słodko – kwaśno

Jak to na wiosnę bywa, w sklepach pojawiają się młode, świeżutkie warzywa. A to sezon na szparagi a to na ogórki i oczywiście na młodą kapustę. I tak dzisiaj młoda kapusta w moim wykonaniu. Nawet nie pamiętam genezy powstania  tego dania, w sumie nie istotne. Kapustę w ten sposób robię od dawna. Niekiedy zmieniają się w niej warzywa, coś dodaję a coś ujmuję, ale sama istota dania pozostaje niezmienna.


Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • Kawałek korzenia selera
  • ½ cebuli
  • ½ papryki czerwonej
  • 1 – 2 łyżeczek vegety
  • Ew. sól
  • Pieprz
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Ok. 3 łyżek octu spirytusowego
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • Woda



Wykonanie:

Kapustę szatkujemy. Marchewkę, pietruszkę i seler, obieramy i ścieramy na tarce warzywnej razem z papryką. Cebule kroimy w słupki. Wszystko dodajemy do kapusty. Podlewamy niewielką ilością wody. Dodajemy vegetę, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie dodajemy ocet, cukier. Dusimy jeszcze około 10 minut. Jeżeli istnieje taka potrzeba możemy jeszcze doprawić solą i pieprzem. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz