Recent Posts

sobota, 16 maja 2015

Makrela z grilla z koperkiem i nutą cytrynową

Aby stać się posiadaczem tej bardzo smacznej ryby w postaci świeżej, „wykorzystuję” moją córkę ( kupuje ją w Makro ). Nawet nie pamiętam czy kiedykolwiek w typowym sklepie sieciowym widziałam ją w takiej postaci a szkoda. Ryba jest pyszna. Na grilla idealna, nie jest sucha, ości w minimalnej ilości i oczywiście „dużo ryby w rybie” a nie tylko skóra. A zapomniałabym jeszcze dodać jest tania. Jeżeli macie możliwość jej zakupu w świeżej formie, nie zastanawiajcie  się nawet minuty.


Składniki:
  • Dowolna ilość świeżej makreli ( jedna na głowę )
  • Gałązki koperku
  • Gałązki selera naciowego
  • Sól
  • Ziołowa przyprawa do ryb
  • Otarta skórka z cytryny






Wykonanie:

Z makreli pozbywamy się głowy. Porządnie myjemy ( nie ma łusek – rewelacja ). Rybę nacinamy w kilku miejscach od kręgosłupa do brzucha – skórę. Przyprawy lepiej będą aromatyzowały rybę. Makrelę solimy i przyprawiamy ziołową przyprawą. Do brzucha wkładamy gałązkę koperku i gałązkę selera naciowego. Na sam koniec na rybę ścieramy skórkę z cytryny ( oczywiście wyszorowane i sparzonej ). Pozostawiamy do zamarynowania i sami zajmujemy się rozpalaniem grilla J. Warto do grillowania ryby wykorzystać specjalny metalowy ruszt. No i grillujemy aż będzie pięknie przyrumieniona. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz