Kompot to chyba najbardziej prosty napój
jaki można zrobić i to w dodatku z każdego owocu. Sezon na rabarbar trwa, do
tego rodzime jabłka i trochę egzotyki czyli anyż gwiaździsty. Tym razem w moim
kompocie znalazła się jeszcze garstka winogron ( zapomnianych i znalezionych w
lodówce ). Anyż w tej kompozycji nadaje specyficznego, intensywnego aromatu.
Składniki:
- 4 łodygi rabarbaru
- 4 duże jabłka
- 3 l wody
- Cukier
- 3 owoce anyżu
Wykonanie:
Rabarbar
obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne, nie
obieramy. Również kroimy na mniejsze kawałki. Wlewamy wodę, dodajemy anyż oraz
cukier do smaku. Całość gotujemy około 10 - 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Przed podaniem warto odcedzić przez sito. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz