Recent Posts

niedziela, 31 maja 2015

Kompot z rabarbaru i jabłek z anyżem gwiaździstym

Kompot to chyba najbardziej prosty napój jaki można zrobić i to w dodatku z każdego owocu. Sezon na rabarbar trwa, do tego rodzime jabłka i trochę egzotyki czyli anyż gwiaździsty. Tym razem w moim kompocie znalazła się jeszcze garstka winogron ( zapomnianych i znalezionych w lodówce ). Anyż w tej kompozycji nadaje specyficznego, intensywnego aromatu.


Składniki:
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 4 duże jabłka
  • 3 l wody
  • Cukier
  • 3 owoce anyżu


Wykonanie:

Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne, nie obieramy. Również kroimy na mniejsze kawałki. Wlewamy wodę, dodajemy anyż oraz cukier do smaku. Całość gotujemy około 10 - 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem warto odcedzić przez sito. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz