Na jutrzejszy popołudniowy smakołyk polecam
jabłecznik cytrynowy na biszkopcie w doborowym towarzystwie pachnącej kawy.
Jeszcze lepiej będzie smakować jak zaprosimy kogoś bliskiego - wówczas i
przyjemność będzie większa. Polecam.
Składniki:
Biszkopt
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
Masa
- Prażone jabłka – słoik 900 gram
- 1 kisiel cytrynowy ( duży )
- 1 szklanka wody
- ½ szklanki cukru
- Cukier puder do posypania
Wykonanie:
Z podanych składników
na ciasto pieczemy biszkopt. Dokładny sposób wykonania biszkoptu w przepisie na
cytrynkę ( prezentowane na blogu ).
Po wystudzeniu kroimy na dwa placki. Do garnka wkładamy prażone jabłka,
dodajemy cukier. Całość podgrzewamy mieszając. W szklance wody rozpuszczamy
kisiel i dodajemy do masy. Masę gotujemy i cały czas mieszamy aby nie powstały
grudki i aby się nie przypaliło. Lekko wystudzoną masę nakładamy na jeden
placek biszkoptu i przykrywamy drugim. Po całkowitym wystudzeniu ciasto jest
gotowe. Przed samym podaniem posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO.
2 komentarze:
przepysznie wygląda!!
Dobrze też smakuje :) Polecam i pozdrawiam.
Prześlij komentarz