Recent Posts

sobota, 23 maja 2015

Jabłecznik cytrynowy na biszkopcie

Na jutrzejszy popołudniowy smakołyk polecam jabłecznik cytrynowy na biszkopcie w doborowym towarzystwie pachnącej kawy. Jeszcze lepiej będzie smakować jak zaprosimy kogoś bliskiego - wówczas i przyjemność będzie większa. Polecam.


Składniki:

Biszkopt
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu


Masa
  • Prażone jabłka – słoik 900 gram
  • 1 kisiel cytrynowy ( duży )
  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki cukru


  • Cukier puder do posypania




Wykonanie:

Z podanych składników na ciasto pieczemy biszkopt. Dokładny sposób wykonania biszkoptu w przepisie na cytrynkę ( prezentowane na blogu ). Po wystudzeniu kroimy na dwa placki. Do garnka wkładamy prażone jabłka, dodajemy cukier. Całość podgrzewamy mieszając. W szklance wody rozpuszczamy kisiel i dodajemy do masy. Masę gotujemy i cały czas mieszamy aby nie powstały grudki i aby się nie przypaliło. Lekko wystudzoną masę nakładamy na jeden placek biszkoptu i przykrywamy drugim. Po całkowitym wystudzeniu ciasto jest gotowe. Przed samym podaniem posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO.

2 komentarze:

Izaa pisze...

przepysznie wygląda!!

Smaki Ewy pisze...

Dobrze też smakuje :) Polecam i pozdrawiam.

Prześlij komentarz