Recent Posts

sobota, 11 października 2014

Sos paprykowy – do słoików

Jakiś czas temu przepis ten dostałam od znajomej, trochę go zmieniłam i tak powstała wersja którą dzisiaj przedstawiam. Sos można wykorzystywać na wiele sposobów, podobnie  jak ketchup, do mięs, sałatek itd.


Składniki:
  • 3 kg czerwonej papryki
  • 400 gram cukru
  • 80 gram soli
  • ½ l oliwy
  • 1 ½ szklanki octu
  • 600 gram przecieru pomidorowego
  • 4 główki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu cayen
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • Kilka listków laurowych




Wykonanie:

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i mielimy maszynką do mięsa, ( o najmniejszych otworach ). Do zmielonej papryki dodajemy sól, cukier, oliwę, pieprz cayen, pieprz czarny, liść laurowy. Gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy ocet, przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy 10 minut. Gorący sos wlewamy do słoików, zamykamy i gotowe. SMACZNEGO.


1 komentarze:

dziwny jakiś pisze...

Hehs:)
Ajvar - naprzód trza paprykę ( po oczyszczeniu) połechtać pędzelkiem, smarując oliwą. I ogrzewać w piekarniku przez dobre 40 minut. A później skórę zdjąc i czynić kolejne działąnia - któe to opisałaś powyżej.
Pozdrawiam ciepło.

Prześlij komentarz