Ulubione śledzie w mojej rodzinie.
Idealne połączenie prostoty i dobrego smaku. Nic dodać nic ująć. A podane z
ziemniakami gotowanymi w mundurkach, to już rewelacja.
Składniki:
- Śledzie solone w oleju lub dobrej jakości solone płaty bez skóry
- Śmietana kwaśna 12 % lub 18 %
- Śmietana słodka 12 % lub 18 %
- Cebula
- Jabłka
- Pieprz
Wykonanie:
W zależności od
tego jakie słone są śledzie, to je moczymy w wodzie lub też nie. Na ogół jednak
moczymy śledzie około 1 godziny. Odsączone śledzie kroimy na mniejsze kawałki,
wkładamy do miski. Jabłka obieramy ( ilość
uzależniona od ilości śledzi, nie mniej jednak dwa ) i ścieramy na tarce o dużych
oczach, wlewamy śmietany 1:1( robimy to
teraz gdyż jabłka szybko ciemnieją ). Cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do
śledzi. Całość przyprawiamy tylko pieprzem. Mieszamy. Warto pozostawić tak
przygotowane śledzie na około 1 godziny, aby smaki się połączyły. Najlepiej
podawać z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. SMACZNEGO.
3 komentarze:
SUPER! CHĘTNIE SKORZYSTAM Z PRZEPISU .ZAPRASZAM NA PLACUSZKI Z CUKINII :POZDRAWIAM
http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/07/co-mozna-przyrzadzic-z.html
zetrzyj do tego ze 4 ogórki konserwowe i wsyp do tego wszystkiego sporo koperku dopiero bedzie cacy
Na pewno pycha, chociaż moja rodzina jest w przypadku śledzi bardzo konserwatywna :)
Prześlij komentarz