To już kolejny przepis z użyciem
szynkowara. Dzisiaj wersja drobiowa. Jeżeli chodzi o szynkowary, to w ostatnim
czasie pojawiły się w wielu sklepach. Warto więc zaopatrzyć się w to proste
urządzenie a zapomnimy o kupowanych w sklepach wędlinach. W moim szynkowarze
mieści się 1 kg i 200 gram mięsa.
Składniki:
- 1 kurczak
- 2 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka białego pieprzu
- 1 płaska łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka żelatyny
Wykonanie:
Z kurczaka
odkrawamy całe mięso ze skórą. Nie musimy robić tego bardzo dokładnie,
pozostałą część zużyjemy do zupy. Niecałą połowę piersi kroimy w kostkę 1 ½ cm,
dodajemy odrobinę soli. Do pozostałego mięsa dodajemy 2 łyżeczki soli, pieprz,
gałkę muszkatołową i żelatynę. Mieszamy i pozostawiamy na 1 godzinę. Po tym
czasie mięso mielimy, skórki na średnich
oczkach, pozostałe mięso na dużych oczkach. Wszystka razem łączymy, wraz z
krojoną piersią i dokładnie mieszamy. Umieszczamy w szynkowarze ( dodatkowo
używam specjalnego woreczka ). Szynkowar wstawiamy do garnka z wodą i parzymy
przez 1 ½ godziny w temperaturze do 90 o C. Wyjmujemy sprężynę,
ponownie zamykamy i schładzamy. Pycha. SMACZNEGO.
1 komentarze:
Super pomyśl na wędlinę z wiadomego źródła. Cały czas się zabieram do przygotowania takich właśnie smakołyków, póki co robię pasztety. Pozdrawiam!
Prześlij komentarz