Recent Posts

czwartek, 23 października 2014

Drobiowa szynka z szynkowara

To już kolejny przepis z użyciem szynkowara. Dzisiaj wersja drobiowa. Jeżeli chodzi o szynkowary, to w ostatnim czasie pojawiły się w wielu sklepach. Warto więc zaopatrzyć się w to proste urządzenie a zapomnimy o kupowanych w sklepach wędlinach. W moim szynkowarze mieści się 1 kg i 200 gram mięsa.


Składniki:
  • 1 kurczak
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka białego pieprzu
  • 1 płaska łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka żelatyny





Wykonanie:


Z kurczaka odkrawamy całe mięso ze skórą. Nie musimy robić tego bardzo dokładnie, pozostałą część zużyjemy do zupy. Niecałą połowę piersi kroimy w kostkę 1 ½ cm, dodajemy odrobinę soli. Do pozostałego mięsa dodajemy 2 łyżeczki soli, pieprz, gałkę muszkatołową i żelatynę. Mieszamy i pozostawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie mięso mielimy,  skórki na średnich oczkach, pozostałe mięso na dużych oczkach. Wszystka razem łączymy, wraz z krojoną piersią i dokładnie mieszamy. Umieszczamy w szynkowarze ( dodatkowo używam specjalnego woreczka ). Szynkowar wstawiamy do garnka z wodą i parzymy przez 1 ½ godziny w temperaturze do 90 o C. Wyjmujemy sprężynę, ponownie zamykamy i schładzamy. Pycha. SMACZNEGO.

1 komentarze:

Berka pisze...

Super pomyśl na wędlinę z wiadomego źródła. Cały czas się zabieram do przygotowania takich właśnie smakołyków, póki co robię pasztety. Pozdrawiam!

Prześlij komentarz