Tego roku w moim ogrodzie wyrósł piękny rabarbar
( mam go w sumie drugi rok ). Zaczęłam od zrobienia ciasta, oczywiście na tym
nie zakończę, dopiero się rozkręcam. Dzisiaj proponuję bardzo łatwe ciasto z
rabarbarem, idealne do filiżanki pachnącej kawy.
Składniki:
- 250 gram tłuszczu ( margaryna )
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki wody
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
- 4 spore pędy rabarbaru ( może być więcej )
- 2 łyżki cukru
- Cukier puder do posypania
Wykonanie:
Typową prostokątną
blachę do ciasta smarujemy tłuszczem i
posypujemy bułką tartą. W garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem , ale nie
gotujemy. Gdy ostygnie dodajemy kolejni składniki jajka, mąkę i proszek do
pieczenia. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto umieszczamy na blaszce.
Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki około 2 cm, mieszamy z 2 łyżkami cukru. Rabarbar
wykładamy na ciasto i lekko dociskamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 o
C na zloty kolor. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO.
1 komentarze:
Mniam, pyszności :)
Prześlij komentarz