Chlebem „zaraziła” mnie moja córka.
Przywiozła mi zakwas i tak to się zaczęło. Zakwas rozmnażam i co kilka dni
piekę chleb. Jest pyszny i to chyba jest źle, bo za bardzo smakuje i przez to
zjada się go więcej. No ale cóż.
Składniki:
Zakwas
- Mąka żytnia
- Woda przegotowana
Chleb
- 200 - 220 gramów zakwasu
- 600 gram maki pszennej
- 60 gram maki żytniej
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka soli
- 300 ml letniej wody
- Trochę świeżych drożdży ( ok. 1 łyżeczka )
- ½ szklanki słonecznika
Wykonanie:
Zakwas robimy
wcześniej 50 gram mąki żytniej + 50 gram wody. Mieszamy, odstawiamy na 24
godziny ( w ciepłym miejscu ),
ponownie dodajemy mąkę i wodę. I w ten sposób produkujemy zakwas. Jeżeli chcemy
zrobić chleb nie dodajemy mąki przez 24 godziny. Z podanych składników wyrabiamy
ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto składamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Czynność powtarzamy. Za trzecim razem ( ostatnim
) przy wyrastaniu ciasta, ciasto
umieszczamy w podłużnej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepszym
sposobem do wyrastania ciasta jest użycie piekarnika. Piekarnik nastawiamy na
45 o C, wstawiamy ciasto w misce przykryte wilgotnym ręcznikiem. Pod
koniec ostatniego wyrastania, zdejmujemy wilgotny ręcznik, bo ciasto wyrasta
ponad formę i może przykleić się do ręcznika. Chleb pieczemy w 240 o C
prze 10 minut, zmniejszamy do 220 o C i pieczemy jeszcze około 20 –
25 minut. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i usuwamy papier aby chleb się nie
zaparzył. SMACZNEGO.
1 komentarze:
piękny chlebek :)
Prześlij komentarz