Historia tego przepisu sięga
kilkadziesiąt lat wstecz. Powstał wcześniej niż zaczęliśmy gotować spaghetti (
nawet nikt o tym nie myślał ). Pamiętam,
że jako kilkunastoletnia dziewczyna pracowałam kuchni w ośrodku wczasowym po raz
pierwszy spotkałam się z tym daniem. Bardzo mi zasmakowało więc przeniosłam je
do własnego domu. Danie uległo małym modyfikacjom, ale zaręczam jest pyszne.
Składniki:
- 300 gram kiełbasy typu śląska
- 1 cebula
- 5 pieczarek
- Koncentrat pomidorowy ( mały słoik )
- Ok 100 śmietany słodkiej
- 2 łyżeczki mąki
- Sól
- Pieprz
- Olej
- Woda ok 1 ½ l
- starty ser
- makaron
Wykonanie:
Kiełbasę i
cebulę kroimy w dosyć drobną kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Na
koniec dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Po podsmażaniu dodajemy wodę,
pozostawiamy trochę. Pozostałą wodę łączymy ze śmietaną, koncentratem
pomidorowym ( niecały słoik )i mąką. Porządnie
mieszamy. Dodajemy do gotującej się potrawy. Mieszamy. Całość doprawiamy solą i
pieprzem do smaku. Gotujemy kilka minut. Podajemy z makaronem i posypujemy
startym serem. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz