Recent Posts

sobota, 18 kwietnia 2015

Tarta z jarmużem

Niedawno w sklepach sieciowych pojawił się jarmuż, warzywo zapomniane. W telewizji zaczęto je również promować. Tak mnie to wszystko zaciekawiło, że postanowiłam coś z niego zrobić. I tak powstała wytrawna tarta z jarmużem. Chyba trochę zaskoczyłam domowników, nie mogli zgadnąć co jedzą. Wszyscy jednak zgodnie orzekli, że jest to dobre. Mogę z czystym sumieniem Wam polecić.


Składniki:
  • Opakowanie jarmużu ( 200 gram )
  • Pomidory z puszki krojone
  • 250 gram twarogu
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • Sól
  • Pieprz
  • Tary ser


Ciasto
250 gram mąki
125 gram masła
3 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka soli
Olej do smarowania formy





Wykonanie:
Z mąki wody, masła i soli zagniatamy ciasto. Schładzamy. Po 30 minutach rozwałkowujemy i nakładamy na formę natłuszczoną olejem. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w ogrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 190 o C. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na łyżce masła razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Następnie dodajemy do cebuli pomidory i smażymy tak długo aż nadmiar płynu zostanie odparowany. Podczas smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia. Jarmuż obgotowujemy ( krótko ) w osolonej wodzie a następnie odcedzamy. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i pokruszonym twarogiem, dodajemy przestudzone pomidory i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto kładziemy jarmuż i  wylewamy masę twarogowo – pomidorową. Całość posypujemy startym serem. Zapiekamy w ogrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 190 o C. Dobrze smakuje na ciepło i zimno. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz