Niedawno w sklepach sieciowych pojawił
się jarmuż, warzywo zapomniane. W telewizji zaczęto je również promować. Tak
mnie to wszystko zaciekawiło, że postanowiłam coś z niego zrobić. I tak
powstała wytrawna tarta z jarmużem. Chyba trochę zaskoczyłam domowników, nie
mogli zgadnąć co jedzą. Wszyscy jednak zgodnie orzekli, że jest to dobre. Mogę
z czystym sumieniem Wam polecić.
Składniki:
- Opakowanie jarmużu ( 200 gram )
- Pomidory z puszki krojone
- 250 gram twarogu
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- Sól
- Pieprz
- Tary ser
Ciasto
250 gram mąki
125 gram masła
3 łyżki zimnej
wody
1 łyżeczka soli
Olej do
smarowania formy
Wykonanie:
Z mąki wody,
masła i soli zagniatamy ciasto. Schładzamy. Po 30 minutach rozwałkowujemy i
nakładamy na formę natłuszczoną olejem. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w
ogrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 190 o C. Cebulę kroimy w
kostkę, szklimy na łyżce masła razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Następnie dodajemy do cebuli pomidory i smażymy tak długo aż nadmiar płynu
zostanie odparowany. Podczas smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do
przestygnięcia. Jarmuż obgotowujemy ( krótko ) w osolonej wodzie a następnie
odcedzamy. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i pokruszonym twarogiem, dodajemy
przestudzone pomidory i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczone
ciasto kładziemy jarmuż i wylewamy masę
twarogowo – pomidorową. Całość posypujemy startym serem. Zapiekamy w ogrzanym
piekarniku przez 25 minut w temperaturze 190 o C. Dobrze smakuje na
ciepło i zimno. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz