Recent Posts

poniedziałek, 6 kwietnia 2015

"Śmigus - dyngus", czyli wielkanocny drink z calvadosem

Na znękane nadmiarem świątecznego jedzenia żołądki polecam prostego w wykonaniu ale wyrafinowanego drinka z calvadosem. Trunek ten jest ostatnio raczej rzadko spotykany na sklepowych półkach - tym bardziej ucieszyłem się na jego widok. Degustowałem go kiedyś pod wpływem książki "Łuk triumfalny" E. Marii Remarque'a. Do dziś pamiętam sugestywne opisy spożywania Calvadosa i szegedyńskiego gulaszu! Drink niżej opisany opiera się na zasadzie "333" - czyli trzy składniki w równych porcjach. Spróbujcie!



Składniki:
  • Calvados 40 ml
  • Likier pomarańczowy Cointreau 40 ml (lub nieco mniej, jeśli wolicie wersję mniej słodką.
  • Sok grapefruitowy 40 ml (lub nieco więcej, jeżeli wolicie wersję o mniejszej mocy)
  • Dużo lodu
Wszystkie składniki mieszamy w shakerze (albo bezpośrednio wysokiej szklance), dodajemy lód i dekorujemy plasterkiem cytrusa.
Na zdrowie!



Autor: Mirosław Górski

0 komentarze:

Prześlij komentarz