Recent Posts

sobota, 25 kwietnia 2015

Zapiekana cukinia z fetą pod pierzynką

Kolejne danie do którego zainspirował mnie Pascal. Trochę go zmodyfikowałam. To dodałam, tam odjęłam. Każdy powinien dopasowywać danie do własnych upodobań. Myślę, że wyszło pysznie. Już czekam kiedy cukinie pojawią się na mojej grządce ( a do tego jeszcze daleko ).



Składniki:
  • 1 młoda cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 50 ml śmietany 18% słodkiej
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 50 gram sera fety
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa – szczypta
  • Tarty ser ( ja wykorzystałam mozzarellę, można inny )
  • olej






Wykonanie:

Cukinię kroimy na plastry ½ cm. Podsmażamy na patelni z obu stron. Nadmiar oleju po smażeniu odsączamy na ręczniku kuchennym. Jajko, śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ser feta, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię układamy w naczyniu do zapiekania, dodajemy pokrojone pomidorki. Zalewamy masą, posypujemy tarty serem i zapiekamy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 o C. Pycha. SMACZNEGO.

2 komentarze:

Magda C. pisze...

Świetne danie :)

Ewa Górska pisze...

A jakie smaczne. Pozdrawiam.

Prześlij komentarz