Recent Posts

sobota, 11 kwietnia 2015

Tort twarogowy z konfiturą z czarnej porzeczki

Tort zrobiłam z potrzeby sytuacji a dokładnie na urodziny jednego z moich dzieci. Sam przepis pochodzi z mojego starego, pożółkłego zeszytu. Dodałam do niego jeden element a mianowicie konfiturę z czarnej porzeczki. Zapewne zaletą tego tortu jest to, że nie jest skomplikowany i bez większych trudności można podjąć się tego zadania. Polecam.


Składniki:
  • Biszkopt ( dla przypomnienia, dokładne wykonanie w przepisie na cytrynkę )
  • 5 – 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu


Masa
  • 600 gram twarogu z wiaderka
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 ½ kostki tłuszczu ( 375 gram, może być mix z masłem )
  • Podwójny cukier wanilinowy


Ewentualnie zamiennik : 1 kg gotowego twarogu łowickiego z wiaderka. Jest on słodzony z dodatkiem masła.

Dodatkowo
  • 2 słoiki konfitury z czarnej porzeczki
  • Płatki migdałów
  • Kolorowa posypka



Wykonanie:

Okrągłą blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy masę na biszkopt i pieczemy. Z twarogu i innych składników wyrabiamy masę lub używamy zamiennika na „ lenia „ ( jest w porządku ). Upieczony i przestudzony biszkopt kroimy na 4 placki. Pierwszy smarujemy konfiturą, kładziemy kolejny, smarujemy masą twarogową. Ponownie placek, konfitura, placek i masa twarogowa. Z zewnątrz smarujemy masą twarogową, przyozdabiamy według uznania, płatkami migdałów i kolorową posypką. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz