Tort zrobiłam z potrzeby sytuacji a dokładnie
na urodziny jednego z moich dzieci. Sam przepis pochodzi z mojego starego,
pożółkłego zeszytu. Dodałam do niego jeden element a mianowicie konfiturę z
czarnej porzeczki. Zapewne zaletą tego tortu jest to, że nie jest
skomplikowany i bez większych trudności można podjąć się tego zadania. Polecam.
Składniki:
- Biszkopt ( dla przypomnienia, dokładne wykonanie w przepisie na cytrynkę )
- 5 – 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
Masa
- 600 gram twarogu z wiaderka
- 1 ½ szklanki cukru
- 1 ½ kostki tłuszczu ( 375 gram, może być mix z masłem )
- Podwójny cukier wanilinowy
Ewentualnie
zamiennik : 1 kg gotowego twarogu łowickiego z wiaderka. Jest on słodzony z
dodatkiem masła.
Dodatkowo
- 2 słoiki konfitury z czarnej porzeczki
- Płatki migdałów
- Kolorowa posypka
Wykonanie:
Okrągłą blaszkę
smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy masę na biszkopt i
pieczemy. Z twarogu i innych składników wyrabiamy masę lub używamy zamiennika
na „ lenia „ ( jest w porządku ).
Upieczony i przestudzony biszkopt kroimy na 4 placki. Pierwszy smarujemy
konfiturą, kładziemy kolejny, smarujemy masą twarogową. Ponownie placek,
konfitura, placek i masa twarogowa. Z zewnątrz smarujemy masą twarogową,
przyozdabiamy według uznania, płatkami migdałów i kolorową posypką. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz