Recent Posts

czwartek, 16 kwietnia 2015

Cordon bleu – klasyka kotleta

Inaczej panierowany kotlet „na bogato” nadziewany szynką i serem, najczęściej cielęcy. Z braku cielęciny ( z rzadka jest ona dostępna, chyba, że ją gdzieś zamówię lub zdobędę ) zrobiłam go z piersi kurczaka. Taka wersja też jest dopuszczalna. Więc do działa - odmieniamy kotleta.



Składniki:
  • Dowolna ilość piersi z kurczaka
  • Plastry sera żółtego
  • Plastry szynki
  • Sól
  • pieprz
  • Mąka
  • Jajko
  • Bułka tarta
  • Olej






Wykonanie:

Piersi z kurczaka kroimy na plastry, rozbijamy przez folię aby nie uszkodzić mięsa. Posypujemy solą i pieprzem. Na każdego kotleta kładziemy plaster sera i szynki. Składamy drugą polową kotleta. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z surówkami. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz