Tym daniem można zaskoczyć domowników.
Szczególnie osoby które nie lubią ryb, bo wygląda jak ryba w zalewie octowej a
nią nie jest. W mojej rodzinie było podobnie. Zresztą sami spróbujcie, nie
zawsze to jak wygląda tym jest.
Składniki:
- 700 gram schabu bez kości
- Sól
- Pieprz
- Mąka do obtoczenia
- Olej do usmażenia
- 2 cebule
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
Zalewa
- 1 ½ l wody
- Ok. 200 ml octu
- 1 łyżeczka vegety
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 1 – 2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Schab koimy na cienkie
Kotlety. Plastry kroimy jeszcze na połowę. Rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy
solą i pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy z obu stron. Cebulę obieramy i
kroimy w plasterki. W misce układamy usmażone kotleciki, cebulę, liść laurowy i
kilka ziaren ziela angielskiego, ponownie kotleciki i tak na zmianę do
wyczerpanie składników. Gotujemy zalewę ( na patelni której smażyliśmy kotlety
) i gorącą zalewamy kotlety. Przykrywamy naczynie. Pozostawiamy do
wystygnięcia, przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz