Recent Posts

wtorek, 14 kwietnia 2015

Schab smażony na kwaśno

Tym daniem można zaskoczyć domowników. Szczególnie osoby które nie lubią ryb, bo wygląda jak ryba w zalewie octowej a nią nie jest. W mojej rodzinie było podobnie. Zresztą sami spróbujcie, nie zawsze to jak wygląda tym jest.


Składniki:
  • 700 gram schabu bez kości
  • Sól
  • Pieprz
  • Mąka do obtoczenia
  • Olej do usmażenia
  • 2 cebule
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie



Zalewa
  • 1 ½ l wody
  • Ok. 200 ml octu
  • 1 łyżeczka vegety
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 – 2  łyżeczki cukru


Wykonanie:

Schab koimy na cienkie Kotlety. Plastry kroimy jeszcze na połowę. Rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy z obu stron. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. W misce układamy usmażone kotleciki, cebulę, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego, ponownie kotleciki i tak na zmianę do wyczerpanie składników. Gotujemy zalewę ( na patelni której smażyliśmy kotlety ) i gorącą zalewamy kotlety. Przykrywamy naczynie. Pozostawiamy do wystygnięcia, przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO. 

0 komentarze:

Prześlij komentarz