Recent Posts

czwartek, 2 kwietnia 2015

Warkocze z polędwiczki wieprzowej w sosie serowo – pieczarkowym

Myślę, że niektórzy z was  robili już podobne danie. Ja robiłam już je nie raz, ale wcześniej zamiast pieczarek dodawałam namoczone, suszone grzyby leśne. Niestety w tym roku grzybów już nie posiadam, więc muszę zadowolić się pieczarkami. Ale i tak potrawa jest bardzo smaczna.


Składniki:
  • 1 polędwiczka wieprzowa ( wystarczy na dwie osoby )




marynata
  • olej ok. 50 ml
  • 1 ½  łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • pieprz czarny
  • pieprz Cayenne ( troszkę )




Dodatkowo
  • 250 gram  pieczarek
  • 1 cebula
  • olej
  • 150 ml śmietany 18% słodkiej
  • Ok. 100 gram sera gorgonzola




Wykonanie:

Z podanych składników robimy marynatę ( wszystko razem mieszamy ). Polędwiczkę przecinamy na połowę wzdłuż. Każdy kawałek przecinamy również wzdłuż na 3 podłużne paski, ale nie do końca. Splatamy jak warkocz i spinamy wykałaczką. Warkocze marynujemy w przygotowanej marynacie ( nawet całą noc ). Po zamarynowaniu podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, z obu stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i pieczarki w plasterki. Dodajemy do polędwiczek. Całość zapiekamy w piekarniku około 45 minut w temp. 185 C pod przykryciem. Po tym czasie do garnka wlewamy śmietanę, dodajemy zlany sos z pieczenia, gotujemy aby zredukować płyn i na koniec dodajemy rozdrobniony ser. Całość chwilkę gotujemy mieszając. Polędwiczki podajemy z przygotowanym sosem. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz