Jako dziecko uwielbiałam to danie ( może
to dziwne, wtedy nie lubiłam wielu potraw, tę natomiast bardzo lubiłam ). Najadałam się wówczas do oporu, aż brzuch
mnie bolał. Lata minęły smaki się zmieniły ale miłość do dania została. I tak
dzisiaj prezentuję smaczną a jakże prostą potrawę.
Składniki:
- Kapusta kiszona ( dałam dwa słoiki po 700 gram )
- 600 gram – 1 kg żeberek ( ilość dowolna )lub innego mięsa ( np. małe golonki )
- 300 gram kaszy jęczmiennej wiejskiej grubej
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Pieprz
- Woda
- Ewentualnie sól
Wykonanie:
Kapustę
umieszczamy w garnku dodajemy mięso, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Podlewamy
wodą i gotujemy pod przykryciem tak długo aż mięso będzie prawie gotowe. Od
czasu do czasu mieszamy. Następnie wsypujemy kaszę, wlewamy tyle wody aby kasza
była zakryta. Gotujemy do miękkości kaszy. Od momentu wsypania kaszy już nie
mieszamy, bo się przypali do garnka. Ewentualnie dolewamy w trakcie gotowania
wody jeżeli jest taka potrzeba. Na ogół nie ma konieczności solenia potrawy,
ale jest to kwestia gustu. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami. Pycha.
SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz