Recent Posts

czwartek, 30 kwietnia 2015

Szparagi zielone z masłem i nutą czosnku

W tym roku szybko pojawiły się szparagi w sklepach. Sezon na ten przysmak na ogół rozpoczyna się z początkiem maja a w tym roku wyszło jakoś inaczej. Dzisiaj polecam szparagi zielone ( mają te zaletę, że nie trzeba ich obierać ) z masłem i nutą czosnku.



Składniki:

  • Pęczek zielonych szparagów
  • Mało klarowane
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru


Wykonanie:

Jak już pisałam nie obieramy zielonych szparagów. Odłamujemy z nich tylko same dolne końcówki ( po zgięciu same doskonale wiedzą gdzie się odłamać ok 2 cm ). Końcówki pozostawiamy, później wykorzystamy je do innej potrawy, do sosu. Szparagi myjemy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem masła i cukru do miękkości ( w tym momencie możemy użyć masła zwykłego ), główki powyżej poziomu wody. Na patelni z klarowanym masłem szklimy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy ugotowane szparagi. Chwilkę trzymamy na patelni ( pamiętajmy aby czosnek się nie przyrumienił, bo będzie gorzki ) na leciutkim ogniu. Wykładamy i podjemy na ciepło. SMACZNEGO.

2 komentarze:

Magdalena Kuchaja pisze...

nie mogę się już doczekać sezonu na szparagi, super!

Ewa Górska pisze...

Chyba się zaczyna, dzisiaj w sklepie widziałam białe i zielone. Tylko cena podskoczyła, pewnie przez majówkę. Pozdrawiam.

Prześlij komentarz