Recent Posts

piątek, 10 kwietnia 2015

Smażony pstrąg na maśle z chrupiącą skórką

Nie wiem, ale dla mnie ten czas tak szybko biegnie. Kolejny piątek i kolejna rybka. Dzisiaj polecam pstrąga smażonego na masełku z chrupiącą skórką. Poezja i doskonałość w swojej prostocie.



Składniki:
  • Dowolna ilość pstrągów ( 1 średni na „głowę” )
  • Sól
  • Mąka – do oprószenia
  • Masło klarowane



Wykonanie:

Z pstrągów usuwamy łuski i głowy. Myjemy i osuszamy. Solimy. Obtaczamy w mące i smażymy na maśle klarowanym z obu stron aż skórka będzie przyrumieniona. Ważne jest aby użyć masła klarowanego gdyż ma wysoki próg dymienia i nie będzie się przypalać na patelni. Usmażonego podajemy z ziemniaczkami i surówkami. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz