Recent Posts

sobota, 4 kwietnia 2015

Chleb mieszany ze słonecznikiem na zakwasie

Chlebem „zaraziła” mnie moja córka. Przywiozła mi zakwas i tak to się zaczęło. Zakwas rozmnażam i co kilka dni piekę chleb. Jest pyszny i to chyba jest źle, bo za bardzo smakuje i przez to zjada się go więcej. No ale cóż.


Składniki:

Zakwas
  • Mąka żytnia
  • Woda przegotowana

Chleb
  • 200 - 220 gramów zakwasu
  • 600 gram maki pszennej
  • 60 gram maki żytniej
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka soli
  • 300 ml letniej wody
  • Trochę świeżych drożdży ( ok. 1 łyżeczka )
  • ½ szklanki słonecznika




Wykonanie:

Zakwas robimy wcześniej 50 gram mąki żytniej + 50 gram wody. Mieszamy, odstawiamy na 24 godziny ( w ciepłym miejscu ), ponownie dodajemy mąkę i wodę. I w ten sposób produkujemy zakwas. Jeżeli chcemy zrobić chleb nie dodajemy mąki przez 24 godziny. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto składamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Czynność powtarzamy. Za trzecim razem ( ostatnim ) przy wyrastaniu ciasta,  ciasto umieszczamy w podłużnej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepszym sposobem do wyrastania ciasta jest użycie piekarnika. Piekarnik nastawiamy na 45 o C, wstawiamy ciasto w misce przykryte wilgotnym ręcznikiem. Pod koniec ostatniego wyrastania, zdejmujemy wilgotny ręcznik, bo ciasto wyrasta ponad formę i może przykleić się do ręcznika. Chleb pieczemy w 240 o C prze 10 minut, zmniejszamy do 220 o C i pieczemy jeszcze około 20 – 25 minut. Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i usuwamy papier aby chleb się nie zaparzył. SMACZNEGO.

1 komentarze:

Ewa W pisze...

piękny chlebek :)

Prześlij komentarz