Recent Posts

czwartek, 9 kwietnia 2015

Rolada schabowa ze szpinakiem

Miłości do szpinaku nigdy się nie wypieram, lubię robić z nim wiele pysznych potraw. Dzisiaj przedstawiam roladę schabową ze szpinakiem. Można zabłysnąć przed rodziną a jakie dobre… Polecam.


Składniki:
  • 1 ½  kilograma schabu
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1/2 kostki fety
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz





Wykonanie:

Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Cebulę drobno siekamy, łączymy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i doprowadzamy na patelni do zeszklenia - dodajemy do szpinaku. Schab rozcinamy odpowiednio ( jakbyśmy rozkładali książkę ), przygotowując go na roladę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Do przestudzonego szpinaku dodajemy dwa jajka i starą fetę - mieszamy. Farsz wykładamy na schab. Zwijamy w roladę i obwiązujemy sznurkami. Pieczemy przez około 1 ½  godziny w temperaturze 190 stopni. Początkowo podpiekamy z jednej strony ( zarumieniamy ) później z drugiej a na pozostały czas przykrywamy folią aluminiową. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz