Miłości do szpinaku nigdy się nie
wypieram, lubię robić z nim wiele pysznych potraw. Dzisiaj przedstawiam roladę
schabową ze szpinakiem. Można zabłysnąć przed rodziną a jakie dobre… Polecam.
Składniki:
- 1 ½ kilograma schabu
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1/2 kostki fety
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 2 jajka
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Szpinak
rozmrażamy i odparowujemy. Cebulę drobno siekamy, łączymy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i
doprowadzamy na patelni do zeszklenia - dodajemy do szpinaku. Schab rozcinamy
odpowiednio ( jakbyśmy rozkładali książkę
), przygotowując go na roladę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Do
przestudzonego szpinaku dodajemy dwa jajka i starą fetę - mieszamy. Farsz
wykładamy na schab. Zwijamy w roladę i obwiązujemy sznurkami. Pieczemy
przez około 1 ½ godziny w temperaturze
190 stopni. Początkowo podpiekamy z jednej strony ( zarumieniamy ) później z drugiej a na pozostały czas przykrywamy
folią aluminiową. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz