Recent Posts

piątek, 3 kwietnia 2015

Biała kiełbasa – pyszna domowa

Już od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem zrobienia własnej białej kiełbasy. Kiełbasę zrobiłam. Jest rewelacyjna. Zastanawialiśmy się z mężem co musi być w białej kiełbasie ze sklepu skoro nasza mimo użytego również tłustego mięsa wygląda zupełnie inaczej ( jest chuda ). Chyba lepiej nie zgłębiać tego tematu. Czasu jest jeszcze sporo, więc proponuję zrobić domową białą kiełbasę - jest naprawdę smaczna i wiadomo z czego zrobiona.


Składniki:
  • 2 kg łopatki
  • 1 kg karkówki
  • 1 kg boczku
  • 1 kg podgardla

Przyprawy
  • 100 gram soli peklowej
  • 9 łyżek majeranku
  • 3 łyżki czarnego pieprzu
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 600 ml bardzo zimnej wody
Osłonki jelitowe



Wykonanie:

Mięso myjemy i kroimy na kawałki. Oddzielamy tłuste elementy od chudych. Tłuste mielimy w maszynce do mięsa o oczkach 4 mm, a chude 8 mm. Dodajemy sól i przyprawy. Na koniec dodajemy zimna wodę i wyrabiamy masę mięsną około 20 minut. Przystawką do maszynki napychamy osłonki jelitowe masą mięsną ( jelita muszą być wypłukane z soli i namoczone w letniej wodzie ). OtrzymanĄ kiełbasę parzymy w wodzie około 30 – 40 minut ( 80 – 90 o C ) Błędem jest gotowanie. Po wyjęciu z wody można podsmażyć o cebulką. Podajemy według uznania z chrzanem lub musztarda. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz