Recent Posts

piątek, 3 kwietnia 2015

Biała kiełbasa – pyszna domowa

Już od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem zrobienia własnej białej kiełbasy. Kiełbasę zrobiłam. Jest rewelacyjna. Zastanawialiśmy się z mężem co musi być w białej kiełbasie ze sklepu skoro nasza mimo użytego również tłustego mięsa wygląda zupełnie inaczej ( jest chuda ). Chyba lepiej nie zgłębiać tego tematu. Czasu jest jeszcze sporo, więc proponuję zrobić domową białą kiełbasę - jest naprawdę smaczna i wiadomo z czego zrobiona.


Składniki:
  • 2 kg łopatki
  • 1 kg karkówki
  • 1 kg boczku
  • 1 kg podgardla

Przyprawy
  • 100 gram soli peklowej
  • 9 łyżek majeranku
  • 3 łyżki czarnego pieprzu
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 600 ml bardzo zimnej wody
Osłonki jelitowe



Wykonanie:

Mięso myjemy i kroimy na kawałki. Oddzielamy tłuste elementy od chudych. Tłuste mielimy w maszynce do mięsa o oczkach 4 mm, a chude 8 mm. Dodajemy sól i przyprawy. Na koniec dodajemy zimna wodę i wyrabiamy masę mięsną około 20 minut. Przystawką do maszynki napychamy osłonki jelitowe masą mięsną ( jelita muszą być wypłukane z soli i namoczone w letniej wodzie ). OtrzymanĄ kiełbasę parzymy w wodzie około 30 – 40 minut ( 80 – 90 o C ) Błędem jest gotowanie. Po wyjęciu z wody można podsmażyć o cebulką. Podajemy według uznania z chrzanem lub musztarda. SMACZNEGO.

6 komentarze:

Anonimowy pisze...

Witam ponownie Pani Ewo.Kiełbasa biała pyszna!Mam dodatkowe pytanie.Czy tę kiełbasę można uwędzić zamiast sparzyć?Pozdrawiam.romuluswan@tlen.pl

Ewa Górska pisze...

Witaj, ja nigdy takiej kiełbasy nie wędziłam, ale sądzę, że spokojnie można ją uwędzić. Będzie to po prostu kiełbasa wędzona a nie biała parzona. I tak będzie smaczna. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Anonimowy pisze...

Dzięki za szybką odpowiedz.Jak zrobię napiszę.Na pewno będzie smaczna jak Pani pstrąg w galarecie do którego często wracam.Pozdrawiam.

Ewa Górska pisze...

Witaj, bardzo się cieszę z Twojego komentarza - dla mnie to poezja. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Anonimowy pisze...

Witam.Tak jak obiecałem.Zrobiłem połowę porcji białej w/g przepisu i mocno uwędziłem-rewelacja,to nie tylko moja opinia!!! Ograniczyłem tylko ilość soli. Pozdrawiam.romuluswan.

Ewa Górska pisze...

Witaj, bardzo się cieszę, że smakowało. Tak też sądziłam, że pod wpływem wędzenia może być za słone. Ale widzę, że świetnie sobie poradziłeś. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Prześlij komentarz